Közélet

Orosz partizánok ölhették meg Darja Duginát

Nem minden orosz szeretné folytatni a harcokat, lehet, hogy Moszkvának az országon belül is háborúra kell készülnie.

A Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) nevű szervezet állhat az orosz birodalmi ideológiát terjesztő, Kreml-szövetséges Alekszander Dugin lányával végző pokolgépes merénylet mögött – írja a Newsweek.

Minderről az orosz törvényhozás, a duma egykori vezetője, a ma már Ukrajnában élő Ilja Ponomarijov beszélt vasárnap este. A politikus szerint a mindeddig ismeretlen szervezet állhat több más, Oroszországban végrehajtott szabotázsakció hátterében is. Ponomarijov arról is beszélt, hogy felhatalmazást kapott a szervezet kiáltványának ismertetésére.

1242638041 MOSCOW, RUSSIA - AUGUST 21: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----)  Russian officials investigate the scene after the car of Darya Dugina, daughter of Alexander Dugin, Russian political scientist and ally of President Vladimir Putin exploded on Mozhayskoye highway in Moscow, Russia on August 21, 2022. In a statement, Russiaâs Investigation Committee said: "The crime was planned in advance and committed on order, according to information received." A criminal investigation has been launched into the incident. (Photo by Russian Investigative Committee/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Russian Investigative Committee / Anadolu Agency via Getty Images

A felhívás szövegét az ukrán Pravda is közölte, ebben többek között törvényen kívülinek nyilvánítják a háborús uszítókat, a rablókat és az orosz nép elnyomóit, míg Putyint a hatalom bitorlójának és háborús bűnösnek nevezik, aki testvérgyilkos konfliktust robbantott ki a szláv népek között, ezáltal biztos és értelmetlen halálba küldve az orosz katonákat. 

Az orosz elnök politikáját úgy jellemezték, mint ami sokaknak szegénységet és koporsókat, míg másoknak palotákat hoz. Az NRA kiáltványa szerint az elnyomottaknak joguk van fellázadni a zsarnokok ellen, és Putyin elpusztítására is ígéretet tesznek. 

A háború kezdete óta több látványos szabotázsakció jelezte, hogy az orosz lakosság nem áll feltétlenül a háború mellett, ám a műveletek kezdetén tartott békés tüntetésekkel szembeni brutális fellépést követően úgy tűnik, csak az erőszakos ellenállás lehetősége vagy az emigráció maradt a háborúellenes oroszok előtt.

 

Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) Darja Dugina Alexander Dugin partizánháború orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek