Közélet

Az ukrán légvédelem négy orosz rakétát lőtt le Dnyipro felett, közben tovább támadják a Krímet

Nem sokkal azután, hogy az oroszok lelőttek egy drónt a szevasztopoli támaszpont felett, az ukrán légvédelem négy orosz rakétát lőtt le Dnyipro város felett. Az Egyesült Államok jelezte, hogy további majdnem 800 millió dollárnyi fegyvert fog küldeni Ukrajnának. A britek eközben első alkalommal bocsátanak árverésre egy lefoglalt orosz jachtot.

Négy orosz rakétát lőttek le Kelet-Ukrajna felett 

– közölte az UNIAN ukrán hírügynökség. A BBC-hez eljutott, meg nem erősített jelentések szerint az ukrán légvédelem Kalibr rakétákat lőtt le Dnyipropetrovszk régió felett. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij állítólag azt közölte, hogy S–300-as rakétákat használtak a Kalibr rakéták lelövésére – írta a BBC.

Russian BM-21 Grad multiple launch rocket system  launches rockets during military exercises in the southern Russia's Volgograd region, on April 2, 2014. Russian troops deployed close to the Ukrainian border will return to base after completing their exercises, Foreign Minister Sergei Lavrov said  today. NATO said yesterday it had stepped back from a floated idea to reinforce the alliance's military presence in countries bordering Russia, preferring for now to suspend cooperation with Moscow and give more time to talks. AFP PHOTO / ANDREY KRONBERG (Photo by ANDREY KRONBERG / AFP)
Fotó: Andreh Kronberg / AFP

Ez nem sokkal az után történt, hogy Szevasztopol regionális orosz vezetője közölte, hogy lelőttek egy ukrán drónt az orosz hadsereg fekete-tengeri flottájának bázisa felett. Az esetben senki nem sérült meg, de Mihail Razvozsajev közölte, hogy egyértelműen ukrán dróntámadásról van szó. A Krím félszigeten egyre több katonai bázison történik robbanás, egy légi bázison például nemrég egy lőszerraktár semmisült meg. A krími robbanásokért Ukrajna nem vállalta a felelősséget, viszont Volodimir Zelenszkij elnök már jelezte, hogy a félsziget nem biztonságos.

A háború a földön szinte teljesen leállt, a hadviselés az égen zajlik drónokkal és rakétákkal.

Eközben az Egyesült Államok arról számolt be, hogy 

775 millió dolláros fegyvertámogatást készít elő Ukrajna számára.

A csomag több nagy hatótávolságú fegyvert, például további HIMARS rakétarendszereket tartalmaz.

Remekel az ukrán drónhadosztály, néhány héten belül visszafoglalnák Herszont

Az Egyesült Államoktól kapott nagy hatótávolságú fegyverek mellett a drónpilótaegységek az ukrán sereg legfontosabb elemei. A tüzérséget kombinálva a drónos felderítéssel rendkívül pontos és eredményes csapásokat tudnak mérni a túlerőben lévő orosz seregre. Ezt a taktikát kihasználva foglalnák vissza Herszont a következő hetekben.

Eladó egy orosz szuperjacht

Árverésre bocsátottak egy 75 millió dollár értékű orosz szuperjachtot,

miután orosz oligarcha tulajdonosát az Egyesült Királyság, az és az Egyesült Államok is szankcionálta. Az Axioma nevű hajót márciusban foglalták le Gibraltárban. A 72,5 méteres hajó jövő kedden kerül kalapács alá az Egyesült Királyság Admiralitásának bíróságán.

Fotó: Boat International

Az Axioma lesz az első luxushajó, amelyet orosz oligarchától foglaltak le, s amelyet az Ukrajnában dúló háború kirobbanása óta elárvereznek. 

A hajónak hat hálókabinja van, 12 személy elszállásolására alkalmas, és 20 fős személyzetnek van rajta hely. Van úszómedencéje, jakuzzija, gyógyfürdője, 3D-s mozija, valamint jet-ski és búvárfelszerelései.

A hajó csak egyetlen napig lesz az árverési listán, várhatóan a becsült árnál jóval olcsóbban találhat gazdára. Az Axioma eladásából befolyó pénz a JPMorganhez kerül, amelynek a hajó orosz tulajdonosa nagyjából 20 millió dollárral tartozik.

A jacht eredetileg Dmitrijevics Pumpjanszkij tulajdonában volt. A férfi az orosz OAO TMK acélgyár tulajdonosa és elnöke, a gyár a Gazprom energiavállalat beszállítója. Az oligarcha vagyonát 1,84 milliárd fontra becsülik.

 

jacht Drón HIMARS rakéta háború Krím Szevasztopol oligarcha légvédelem
Kapcsolódó cikkek