Közélet

Elítélte az ukrajnai inváziót, saját nemzeti hősüket szedik szét az oroszok

Manyizsa Szangin tavaly még orosz színekben énekelt az Eurovíziós Dalfesztiválon, ma már páriának számít hazájában.

Kampány indult az orosz közösségi oldalakon Manyizsa Szangin énekesnő ellen. A sztár tavaly még orosz színekben énekelt az Eurovíziós Dalfesztiválon, ám elkövette azt az óriási hibát, hogy el merte ítélni az ukrajnai inváziót, sőt, egyenesen testvéri konfliktusnak nevezte, és szerinte az orosz emberek akarata ellenére zajlik. 

Szangint, a stábját és a fellépéseinek szervezőit is állandó fenyegetések érik a közösségi oldalakon

– nyilatkozta a BBC-nek az énekesnő szóvivője, Szergej Lakovlev. A szeptemberi fellépésének szervezőjének címét és telefonszámát is közzétették a trollok, azóta szüntelenül zaklatják. Azt akarják elérni, hogy töröljék Szangin fellépését, mert szerintük aláássa az orosz hadsereg tekintélyét. 

Eurovision Song Contest 2021
Fotó: Picture Alliance / Getty Images

A fesztivál szervezői is megerősítették, hogy számtalan negatív hangvételű e-mailt kaptak az elmúlt napokban, amelyekben Manyizsa fellépése ellen keltek ki, és amiatt, hogy békéért kiáltott az ukrajnai invázió kapcsán. A szervezők ennek ellenére nem látják szükségét, hogy lemondják az énekesnő fellépését, mert éppen a béke lenne a fesztivál fő üzenete. 

Más szervezők ugyanakkor nem így látják, és a Sztereoleto fesztivál és a Glavclub már dobta is fellépői közül. 

Orosz lapok szerint a jelentősebb cégek feketelistáján már hónapok óta szerepel Manyizsa neve, azaz nem szponzorálhatják.

Manyizsa Szangin férje egyébként félig ukrán származású, emiatt is érezte szükségességét az énekesnő, hogy kiálljon az invázió ellen és a béke mellett. Tavasszal egy új dalt is kiadott Katona címmel, amelynek refrénjében a háború befejezésére szólított fel. Manyizsa szóvivője szerint a családjából sokan aggódnak az énekesnő biztonsága miatt, de ő egyelőre hajthatatlan, és meg sem fordult a fejében, hogy elhagyja Oroszországot. 

Szangin egyébként nem az egyetlen orosz zenész, akit kritika ért a háború elítélése miatt, korábban Jurij Sevcsuk orosz rocklegendát is kihallgatták a rendőrségen, miután egy koncertjén a háborút ellenezve szólt a hallgatóságához. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

negatív kampány Eurovíziós Dalfesztivál orosz-ukrán háború énekes
Kapcsolódó cikkek