Oroszország nemzeti zászlaja mindig is szent szimbólum lesz az ország népe számára

– jelentette ki Vlagyimir Putyin a nemzeti zászló napján tartott videóüzenetében.

Az orosz elnök elmondta, hogy a nemzeti zászló és a győzelem halhatatlan vörös zászlaja a felnövekvő nemzedékben a hazaszeretet, az állampolgárság és a haza jövője iránti felelősség értékének megbecsülésére nevel – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

Russian President Vladimir Putin greets the audience as he attends a concert marking the eighth anniversary of Russia's annexation of Crimea at the Luzhniki stadium in Moscow on March 18, 2022. (Photo by Ramil SITDIKOV / POOL / AFP)
Fotó: Ramil Sitdikov / Pool via AFP

Tisztelettel adózunk Oroszország hivatalos állami szimbóluma előtt, amely a címerrel és a himnusszal együtt képviseli az ország szuverenitását, függetlenségét és biztosítja a folytonosságot soknemzetiségű népünk nemzedékei között – mondta.

Beszédében az elnök ismertette a nemzeti lobogó történelmét is. E szerint a zászlót több mint három évszázaddal ezelőtt, Oroszország első hadihajóján vonták fel. A trikolór megélt olyan történelmi időszakokat, mint Nagy Péter uralkodása, amikor az Orosz Birodalom még csak formálódott, az első világháború viszontagságai és az 1990-es évek drámai változásai.

1991. augusztus 22-én a fehér, kék és piros zászló ismét Oroszország felett lobogott – emelte ki.

Az elnök bejelentette, hogy

2022. szeptember elsejétől Oroszország minden iskolájában mindegyik oktatási hét a zászlófelvonással és a himnusz eléneklésével kezdődik.

A beszédben az ország első embere az is kihangsúlyozta, hogy

Oroszország erős, független világhatalom, és a nemzetközi színtéren csak olyan politikát folytat, amely megfelel az ország létfontosságú érdekeinek.

A nemzeti zászló napját 1994-ben elnöki rendelettel hozták létre, Putyin elődje, Borisz Jelcin elnöksége alatt.

1991. augusztus 22-én az Orosz Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaság Legfelsőbb Tanácsa határozatot fogadott el arról, hogy Oroszország történelmi zászlaját (fehér, azúrkék és skarlátvörös trikolór) az Orosz Föderáció nemzeti zászlajává nyilvánította. Két évvel később, 1993-ban az azúrkék színt kékre, a skarlátvöröset pedig vörösre cserélték. Azóta is ezek az orosz zászló hivatalos színei.

Putyin és Hszi Csin-ping is részt vesz az idei G20-csúcstalálkozón

Indonézia a nyugati nyomás ellenére meghívta Putyint az idei G20-csúcstalálkozóra, amelyen várhatóan Hszi Csin-ping is részt vesz. A délkelet-ázsiai ország elnöke szerint mindkét vezető biztosította arról, hogy jelen lesz a találkozón.