Vlagyimir Putyin ukrajnai főmegbízottja a háború kezdetekor közölte az orosz elnökkel, hogy ideiglenes megállapodást kötött Kijevvel: Ukrajna akkor kész volt kielégíteni Oroszország azon követelését, hogy maradjon ki a NATO-ból – írja a Reuters. Putyin azonban visszautasította az alkut, és – ahogy ezt láthatjuk – folytatta a katonai hadjáratot – közölte három, az orosz vezetéshez közel álló személy.

Malaysians Rally In Support Of Ukraine, KUALA LUMPUR, MALAYSIA - FEBRUARY 28: Ukrainian protesters hold up a poster of Russian President Vladimir Putin with the word "killer" and a placard that reads "Stop Putin, Stop War" as they gather during a rally out site the Embassy of Russian Federation on February 28, 2022 in Kuala Lumpur, Malaysia. Protests have erupted around the world in support of Ukraine after Russian forces invaded the country earlier this week. (Photo by Annice Lyn/Getty Images)
Fotó: Annice Lyn / Getty Images

A Reuters forrásai azt állítják, az ukrán származású küldött, Dmitrij Kozak azt mondta Putyinnak, hogy az általa kialkudott megállapodás szükségtelenné teszi az ukrajnai megszállás folytatását. Putyin a háború előtt többször is azt állította, hogy a illetve a szövetség katonai infrastruktúrája egyre közelebb kúszik Oroszország határaihoz azáltal, hogy új kelet-európai tagokat vesz fel. Úgy vélekedett, hogy a szövetség arra készül, hogy 

Ukrajna csatlakozási folyamatát is elindítsa, ami nagyon fenyegető Oroszországra nézve, ezért kénytelen válaszlépéseket tenni.

Annak ellenére, hogy korábban támogatta a tárgyalásokat, Putyin – amikor Kozak megállapodását bemutatták neki – világossá tette, hogy elégedetlen a kialkudott engedményekkel, és hogy céljai között már bizonyos ukrán területek annektálása is szerepel – mondták a források. Ezért az alkut elvetették.

A Reuters értesüléseiről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője így nyilatkozott:

Ennek semmi köze a valósághoz. Soha nem történt ilyen. Ez teljesen téves információ.

Kozak nem válaszolt a Kreml útján küldött megkeresésekre.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója azt mondta, hogy Oroszország a tárgyalásokat elterelésként használta, hogy előkészítse invázióját. A tárgyalások tartalmára vonatkozó kérdésre azonban nem válaszolt, és az előzetes megállapodásról szóló értesüléseket sem erősítette meg.

Ma már világosan látjuk, hogy az orosz fél soha nem volt érdekelt a békés rendezésben

– mondta Podoljak.

A három forrás közül kettő azt mondta, az alku véglegesítésére irányuló nyomás kevéssel Oroszország február 24-i inváziója után jelentkezett. A harmadik forrás beszámolója szerint viszont Kozak közvetlenül az invázió előtt javasolta az üzletet Putyinnak. Mindhárman névtelenséget kértek.

RUSSIA-PUTIN-KOZAK, Russian President Vladimir Putin (L) speaks with the Minister of Regional Development Dmitry Kozak during their meeting in Novo-Ogaryovo residence outside Moscow on March 27, 2008. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL / MIKHAIL KLIMENYEV (Photo by MIKHAIL KLIMENYEV / RIA NOVOSTI / AFP)
Fotó: Mihail Klimentyev / AFP

A 63 éves Kozak hűséges szövetségese Putyinnak a Reuters szerint, és az 1990-es években együtt dolgoztak a szentpétervári polgármesteri hivatalban.

Putyin 2020-ban őt bízta meg azzal, hogy tárgyaljon az ukránokkal a kelet-ukrajnai Donbasz régióról, amelyet a 2014-es felkelés óta az oroszok által támogatott szakadárok tartanak ellenőrzésük alatt.

Kozak is jelen volt, amikor három nappal az invázió előtt Putyin a Kreml egyik termében összehívta katonai és biztonsági főnökeit az orosz biztonsági tanács ülésére. Az állami televízió kamerái rögzítették a találkozó egy részét, viszont miután a tudósítok elmentek a helyszínről, Kozak felszólalt az ellen, hogy Oroszország bármilyen lépést tegyen az ukrajnai helyzet eszkalálására – mondták a források.

Hat hónappal a háború kezdete után Kozak továbbra is fontos pozíciót tölt be a Kremlben, viszont az Ukrajnával kapcsolatos dossziék már nem az ő asztalán landolnak a Reutersnek nyilatkozó bennfentesek szerint. Ahogy egyikük megjegyezte: „Amennyire én látom, Kozak eltűnt szem elől.”