Közélet

Búcsú a királynőtől: ez történik a következő nyolc napban

Pontosan megtervezték a programot. III. Károly és a felesége hétfőn Edinburghbe utazik. A körmenetben a koporsón viszik majd Skócia koronáját, ezzel koronázták meg II. Erzsébetet is.

Előre megtervezett forgatókönyv szerint zajlik a következő napokban a London Bridge művelet, II. Erzsébet búcsúztatása. A királynő koporsóját vasárnap vitték el Balmoralból, ahol elhunyt, és Edinburghbe szállították.

Fotó: Oli Scarff / AFP

Szeptember 12., hétfő

III. Károly és a felesége Edinburghbe utazik, hogy a királyi család több más tagjával együtt csatlakozzon a Holyroodhouse-tól a Szent Egyed-katedrálisba vezető körmenethez. A koporsón viszik Skócia koronáját, amelyet a város kastélyában őriznek, nem ezzel koronázták meg annak idején II. Erzsébetet. A koporsó a katedrálisban marad, ahol az emberek leróhatják a kegyeletüket.

Szeptember 13., kedd
Helyi idő szerint délután ötkor indul el a halottaskocsi az edinburghi repülőtérre, ahonnan a koporsó Anna hercegnő jelenlétében a légierő northolti bázisára repül. A díszőrség tiszteleg a Skóciából való távozás és az Angliába való megérkezés előtt.
Az állami halottaskocsi a Buckingham-palotába viszi a királynő koporsóját, ahol a bálterem közepén helyezik el, hogy a királyi ház tagjai leróhassák kegyeletüket. A király ezután Észak-Írországba látogat a királynével együtt.

Regional Proclamations Of King Charles III Accession Take Place
Fotó: Charles McQuillan / Getty images

Szeptember 14., szerda
A koporsó tetejére helyezik a koronát és egy virágkoszorút, majd 14.22-kor ágyútalpon átviszik a Buckingham-palotából a Westminster-palotába a király és más királyi családtagok, valamint a királyi ház személyzetének kíséretében. A palota egyik magas rangú tisztviselője szerint ez a csendes menet viszonylag kicsi és személyes lesz.

A koporsó 15 órakor érkezik a Westminster-palotába, ahol a canterburyi érsek rövid szertartást tart.
A királynő végső nyugalomra helyezése ezt követően kezdődik a Westminster Hallban, az Operation Marquee fedőnevű művelet keretében, ami négy teljes napig tart. Várhatóan több százezer ember rója majd le a kegyeletét, ahogyan 2002-ben az anyakirálynő nyugalomba helyezésekor is tették. A királyi család magas rangú tagjai a koporsó körül őrködnek; ez a hagyomány a hercegi virrasztás néven ismert.

 

Szeptember 15., csütörtök
Folytatódik a királynő nyugalomra helyezése, és valószínűleg sor kerül az állami gyászmenet próbájára is.

 

Szeptember 16-tól 18-ig

A királynő nyugalomra helyezése szeptember 18-án, vasárnap ér véget. Az államfők várhatóan kezdenek megérkezni a temetésre az Egyesült Királyságba.
A király Walesbe látogat.

Fotó: Lindsey Parnaby / AFP

Szeptember 19., hétfő

A királynő állami temetésére a London központjában található Westminster-apátságban kerül sor, majd a királynő koporsóját Windsorba viszik. A részvevők kilétére és a szertartás rendjére vonatkozó részletek a héten várhatók.
III. Károly király korábban bejelentette, hogy a temetés munkaszüneti nap lesz.
A Sky News úgy tudja, hogy a tervek szerint a királynő koporsóját ágyútalpon viszik az apátságba. A katonaság várhatóan felsorakozik az utcákon, és szintén csatlakozik a menethez. A Diana walesi hercegnő és a királynő férje temetésének hagyományaihoz híven a család várhatóan a koporsó mögött megy majd.
Államfők, miniszterelnökök és elnökök, európai királyi családok tagjai és a közélet meghatározó személyiségei kapnak meghívást, hogy összegyűljenek az apátságban, amely kétezer fős gyülekezet befogadására alkalmas.
A szertartást a televízió közvetíti, és várhatóan kétperces nemzeti csendet tartanak.
A királynő koporsóját ezt követően a windsori kastély Szent György-kápolnájába viszik, ahol végső nyugalomra helyezik, feltételezhetően édesapja, VI. György király emlékkápolnájában, ahol édesanyját, valamint a húgát, Margit hercegnőt is eltemették.

 

II. Erzsébet királynő koporsója körmenet Skócia koronája Edinburgh koporsó II. Erzsébet
Kapcsolódó cikkek