Közélet

Kiszivárgott: hadigazdálkodási szabályokat vezetne be az Európai Bizottság

A kiszivárgott javaslat szerint példátlan vészhelyzeti hatalmat ragadna magához az Európai Bizottság, amelynek birtokában megszabhatná a vállalatoknak, hogy mit gyártsanak.

Olyan vészhelyzeti hatalmat szeretne az Európai Bizottság, amely lehetővé tenné, hogy kulcsfontosságú termékek gyártására és felhalmozására kényszeríthesse a vállalatokat – derül ki egyes kiszivárgott javaslatokból.

This picture taken on June 26, 2020, shows   fertilizer bags at the Timac Agro fertilizer plant in Saint-Malo, western France, on June 26, 2020. - The Saint-Malo court will give its decision on July 2, 2020, in the civil summary proceedings between residents and an association against a fertilizer plant, Timac Agro, a subsidiary of French agribusiness conglomerate  Groupe Roullier, summoned for "abnormal neighbourhood disturbances" after releases of ammonia and dust.
Egyelőre nem tudni, milyen termékeket érintene a javaslat, a műtrágya közéjük tartozhat
Fotó: Damien Meyerb/ AFP

A tervezett közös piaci vészhelyzeti eszközt szeptember 13-án mutathatják be, és az elképzelések szerint a járvány, valamint az orosz–ukrán háború okozta ellátási nehézségekre adna választ, miközben más országokat is eltántoríthat hasonló intézkedésektől, mielőtt arról konzultálnának az unióval.

A javaslat várhatóan nagy vitát vált ki, hiszen több tagállamot aggodalommal tölthet el a bizottságnak juttatott hatalom, míg más 

kritikusoknak a tervezet a kínai típusú kapitalizmust juttatja az eszébe. 

Ráadásul ahhoz, hogy valóban életbe is lépjen, a tagállamok és az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges, ám ennek a megszerzése hónapokat vehet igénybe.

Amennyiben a tervezetet elfogadják, úgy a bizottság kérheti a tagállamokat arra, hogy szervezzék át az ellátási láncaikat, és amilyen gyorsan csak lehet, fokozzák a válság szempontjából kritikus javak termelését. Ennek keretében a meglévő kapacitás kibővítését, átalakítását és újak kialakítását is elrendelhetné a bizottság, csakúgy, mint a krízis szempontjából fontos termékek piacra dobását – derül ki a Reuters birtokába jutott tervekből.

A vállalatokat kötelezhetik bizonyos árucikkek gyártásának előtérbe helyezésére. 

Azon cégek, amelyek hamis vagy félrevezető információkat szolgáltatnak a testület számára, 300 ezer eurós bírságra is számíthatnak, míg a különböző létfontosságú termékek elsőbbségét megsértő vállalatok minden nap azbátlagos napi forgalmuk 1,5 százalékára lesznek büntethetők a tervek szerint.

 

vészhelyzeti felhatalmazás Európai Bizottság Európai Unió ellátási láncok
Kapcsolódó cikkek