Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a napokban arról beszélt, hogy az ukrán hadseregnek nagy hatótávolságú rakétákat kellene beszereznie a Nyugattól, amelyekkel csapásokat tudnának mérni orosz területekre is. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő megfelelő és elrettentő válaszlépést ígért arra az esetre, ha ez megtörténik – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

Kremlin spokesman Dmitry Peskov waits to watch the Victory Day military parade at Red Square in central Moscow on May 9, 2022. - Russia celebrates the 77th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP

A Krím Oroszország szerves része, és az orosz területekre vonatkozó bármilyen követelés, vagy oda irányuló támadás megfelelő válaszlépést von maga után

– nyilatkozta hétfőn Peszkov.

A Kreml szóvivője kitért arra is, hogy Moszkva álláspontja szerint a donbaszi köztársaságok független államok, amelyeknek függetlenségét Oroszország is elismeri. A két ország pedig segítséget kért a szomszédos Oroszországtól biztonságuk szavatolásához, Moszkva pedig pont ezt teszi – zárta gondolatait.

Az ukránok ellátását szolgáló román és lengyel bázisokat vehet célba Oroszország

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke el akarja kerülni Oroszország provokációját, mert amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin a közelmúltbeli veszteségek kompenzálásaként kiélezheti, esetleg kiterjesztheti a háborút – írja a The New York Times.