Partraszállást kísérelt meg egy ukrán deszant Enerhodar közelében, a támadást visszaverték – jelentette ki Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja.

RUSSIA-DEFENCE-ARMY
Fotó: Mikhail Klimentyev

Az ukrán partraszálló erők áttöréssel próbálkoztak Enerhodar felé, de nem sikerült megvetniük a lábukat, a part az ellenőrzésünk alatt áll – nyilatkozta Rogov.

Hozzátette, hogy az ukránok korábban az enerhodari partraszállás mellett megkíséreltek áttörni Dnyiporudnye felé, ahol a légierővel is harcoltak, valamint Vaszilivka felé is. Ez volt a harmadik próbálkozásuk.

Megszakadt az összeköttetés a zaporizzsjai atomerőmű és az ukrán hálózat között

Az orosz erők az elmúlt három napban intenzíven ágyúzták az atomerőmű környékét.

Orosz közlés szerint az ukrán hadsereg szeptember 1-jén hajnalban, majd éjjel tett sikertelen kísérletet a partraszállásra Enerhodar és a zaporizzsjai atomerőmű közelében.

Rogov szerint

a pénteki partraszállási kísérlet célja is a hídfőállás megteremtése volt a nukleáris létesítmény elfoglalásához.

Az orosz hivatalos tájékoztatás szerint az orosz hadsereg által márciusban elfoglalt zaporizzsjai erőmű és a mellette lévő Enerhodar város területét az ukrán fegyveres erők rendszeresen támadják drónokkal, nehéztüzérséggel és sorozatvetővel. Az orosz légvédelmi rendszerek a legtöbb támadást visszaverték, de a lövedékek az erőmű infrastruktúrájában és a nukleáris hulladéktárolóban is kárt okoztak.

Kijev az orosz hadsereget vádolja a támadásokkal.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség távozott Zaporizzsjából, de ellenőröket hagyott hátra az üzemben

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség két ellenőrét hátrahagyta a zaporizzsjai erőműben. A két szakember állandó jelleggel ott lesz az üzemben, hogy biztosítsa a létesítmény biztonságos működését. Eközben az ukránok folytatják az előrenyomulást az ország déli részén.