Az orosz védelmi minisztérium kedden bemutatott térképei a jelek szerint az orosz inváziós erők gyors kivonulását mutatják olyan kelet- és dél-ukrajnai területekről, ahol az ukrán ellentámadás miatt komoly nyomás helyezett rájuk – számolt be a Reuters

Russia holds military drills in northern territories
Fotó: Yu Tamura / AFP

A minisztérium napi videós eligazítása nem tett említést visszavonulásról, de az orosz csapások helyét feltüntető térképeken az orosz katonai irányítást jelző terület jóval kisebb volt, mint egy nappal korábban.

Északkelet-Ukrajnában, ahol Oroszország szeptemberben megsemmisült, a megszállók a Kupianszktól mintegy 70 kilométerre délre, az Oszkol-folyó mentén húzódó frontvonal mentén mintegy 20 kilométerrel keletre, Luhanszk tartomány határáig vonultak vissza.

Ez azt jelentené, hogy kiürítették Ukrajna Harkov tartományának utolsó maradványait – ahol Oroszország több hónapig megszálló csapatokat tartott fenn –,  leszámítva egy kis foltot Dvoricsna városa és az orosz határ között.

A dél-ukrajnai Herszon tartományban Oroszország ellenőrzési vonala a Dnyipro folyó jobb partján a térképen 25 kilométerrel délre tolódott el, a folyóparti Dudcsanyi várostól nyugatra húzódó vonalra. Mindkét terület csatatér, ahol Ukrajna előrelépésekről számolt be, bár erről nem közöltek részleteket.

A hírügynökség emlékeztet, hogy nem ez lenne az első eset, hogy Moszkva ilyen módon kezeli a visszavonulások hírét. Szeptember 11-én a védelmi minisztérium által bemutatott térkép azt mutatta, hogy az orosz erők az ukrán offenzíva után elhagyták Harkiv általuk ellenőrzött részeinek nagy részét, keleten egészen az Oszkol-folyóig. 

A VG korábban megírta, hogy Ukrajna több száz orosz tankot foglalt el, amelyeket be fognak vetni az orosz csapatok ellen. A megszerzett fegyverek között van a hírek szerint egy új T–90M tank is. Ez a típus az egyik legfejlettebb orosz tank, az ukránok valószínűleg darabokra fogják szedni, hogy többet megtudjanak a harckocsi működéséről. Ha az ukránok és a nyugati szövetségeseik kiismerik az orosz szupertankot, jelentős taktikai előnyre tesznek szert a háború további részében.