Közélet

Az ukránok negyede szerint Moszkva bevetheti az atomfegyvert

Közvélemény-kutatást végeztek a még mindig folyó ukrán ellentámadás és az orosz visszaütések után egy kurrens témáról az ukránok közt: vajon beveti-e a feldühödött Moszkva az atomfegyvert.

A megkérdezett ukránok 26 százaléka szerint elképzelhető, hogy egy ponton Oroszország atomfegyverrel sújt le a háborúban – ezt találta a Rejting szociológiai csoport október elején végzett felmérése.

Grunge,Flags,Of,Ukraine,And,Russian,Federation,With,Atomic,Bomb
Fotó: Shuetterstock

Az optimista oldaláról is megfogható az eredmény:

Az ukránok túlnyomó többsége szerint Moszkva nem fog az atomfegyverhez nyúlni

– ezzel a címmel számol be a közvélemény-kutatásról a Kárpáti Igaz Szó.

A felmérés azt hozta ki: az ukrán lakosok 65 százaléka nem hisz abban, hogy Oroszország nukleáris csapást mér az országra. A 84 százalékuk kizártnak gondolja, hogy az oroszok valamelyik NATO-tagállam ellen vetnének be atomfegyvert.

Az eredmények egyébként nagyobb derűlátást tükröznek, mint a Rejting áprilisban végzett felmérése. Akkor még az ukránok 41 százaléka gondolta, hogy érkezhet az atom, és 13 százalékponttal kisebb volt azok aránya, akik szerint nem.

A félelem a nukleáris csapástól annak ellenére csökkent, hogy az atomfenyegetés visszatérő eleme a híreknek.

Néhány héttel ezelőtt például arról szóltak a hírek, hogy atomfegyver szállítására alkalmas repülőgépeket telepített a NATO-határ közelébe Oroszország.

Liz Truss akkor még megválasztás előtt álló, azóta meg is bukott brit miniszterelnök két hónapja úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén hajlandó volna alkalmazni az atomfegyvert. (Majd aztán néhány hét múlva üres kardcsörtetésnek és az elkeseredés jelének nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozatát arról, hogy Moszkva minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál a győzelemért.)

Október elején az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov vádolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt azzal, hogy megelőző atomcsapást méretne a Nyugattal Oroszországra. Sőt legutóbb az oroszok azzal vádolták Kijevet, hogy már majdnem elkészült a radioaktív anyag szétterítésére kész piszkos bombája.

Az esetleges orosz atomcsapásra adandó NATO-válaszról nincs konszenzus Európában, de sok szakértő szerint a kérdés inkább költői, mert az orosz fenyegetések nem többek erőfitogtatásnál. Emmanuel Macron francia elnök például leszögezte, hogy országa akkor sem fog atomfegyvert bevetni, ha Putyin mégis elszánja magát erre a lépésre. Joe Biden amerikai elnök úgy nyilatkozott, tudják, mit tegyenek, ha ez megtörténne. 

 

 

 

közvéleménykutatás ukrajnai háború atomfegyver atomháború
Kapcsolódó cikkek