Közélet

Még a tél előtt megindulhatnak az ukránok Zaporizzsjánál, itt lehet az újabb fordulópont

Középen törnék át a frontot az ukrán egységek, amellyel kettévághatják az orosz erőket. Az oroszok szerint komoly offenzíva készül.

Még a tél beállta előtt megindíthatja fő offenzíváját az ukrán hadsereg a front középső részén, Zaporizzsja régióban – írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség helyi orosz forrásokra hivatkozva. A lapnak nyilatkozó Vlagyimir Rogov, a helyi régiót vezető tanács tagja szerint komoly támadásra készülnek az ukránok, jelentős számban csoportosítanak át egységeket a térségben. 

Consequences of Russian shelling in north of Kharkiv Region, TSUPIVKA, UKRAINE - OCTOBER 25, 2022 - A Ukrainian soldier stands on top of a destroyed Russian tank in Tsupivka village in the north of Kharkiv Region, northeastern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / AFP

Rogov szerint az ukránok több hadtestet is Harkiv régióból Dnyipro város közelébe irányítottak át. A cél az az oroszok szerint, hogy ezen a részen, azaz középen törjék át a frontot, majd előrenyomulva a tengerpartig teljesen elvágják a herszoni orosz erőket az utánpótlástól. 

Ebben az esetben azon a területen is sikereket érhetnek el az ukránok. 

Szintén cél lehet a zaporizzsjai atomerőmű visszafoglalása, amely az elmúlt hónapokban komoly vitát váltott ki, mindkét fél a másikat vádolta azzal, hogy a nukleáris létesítményt veszélyezteti. 

 

Rogov szerint felkészülten várják az ukránok támadását, az elmúlt hetekben az orosz fél is több csapatot küldött a régióba az újonnan besorozottak közül. 

 

Közben csütörtökre virradóra folytatódott Kijev bombázása. Az ukrán fővárosra és környékére ismét több rakétát lőttek ki az oroszok, sérültekről és áldozatokról nem érkezett hír. Délelőtt egész Ukrajnában szóltak a légvédelmi szirénák. 

 

offenzíva támadás orosz-ukrán háború Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek