Közélet

Egyre több üzemanyagot küld a frontra Oroszország

A háború kezdete óta nem érkezett annyi olajtermék az Ukrajnában és környékén tanyázó orosz csapatoknak, mint szeptemberben.

Az Ukrajnával szembeni invázió kezdete óta nem érkezett annyi üzemanyag az orosz hadseregnek, mint szeptemberben. Az Ukrajnával határos hat orosz tartományba és a megszállt Donyeckbe és Luhanszkba a múlt hónapban mintegy 220 ezer tonna benzin, dízel és kerozin érkezett az orosz hadseregnek a Bloomberg számításai szerint, ami a vasúti szállításokra alapoz.

Sertolovo,,Russia,-,July,02,,2022:,Train,With,Russian,T-72b3m, SERTOLOVO, RUSSIA - JULY 02, 2022: Train with Russian T-72B3M tanks of T-72B3M on the railway tracks of a military unit on a sunny July day orosz, oroszoország, tehervonat, katona, katonai vonat, tankok, tank, harckocsi, felszerelés, utánpótlás, nyersanyag, hadsereg
Fotó: Shutterstock

A szeptemberben érkező üzemanyag mennyisége mintegy négyszerese az egy évvel korábbinak, de több az idén márciusi értéknél is, ami a háború első teljes hónapja volt. 

Az adatok számítása során figyelembe vették azokat az üzemanyagszállításokat is, amelyek célpontja az a négy délnyugat-oroszországi repülőtér volt, ahol a háború kezdete óta áll a polgári forgalom.

A szállítások növekedése egybeesik a háború legsikeresebb ukrán ellentámadásával és a szeptemberben bejelentett részleges orosz mozgósítással, amelynek részében mintegy 300 ezer tartalékos érkezhet a közeljövőben a frontra.

A tényleges szállítások azonban még ennél is jelentősebbek lehetnek, a Bloomberg ugyanis nem vette figyelembe a térségbe érkező vezetékes szállításokat, az ugyanis nem választja külön a katonai és polgári célú forgalmat, ellentétben a vasúti adatokkal.

Az Ukrajnával szomszédos orosz részek ugyan jelentős mezőgazdasági területeknek adnak otthont, ám a vezetéken érkező olajipari termékek növekedése idén jelentősen meghaladja a földek műveléséhez szükséges, szokásos szezonális kilengések okozta bővülést.

 

üzemanyag mozgósítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek