Közélet

Két napot élt a tárgyalásra szólító balos amerikai javaslat

A progresszív demokraták szerint az erről szóló levelet júniusban írták, ám csak hétfőn tették közzé. Időközben azonban fordult a hadiszerencse.

A novemberi képviselőházi, szenátusi, kormányzói és egyéb tisztségekről döntő amerikai választásokhoz közeledve hétfőn Joe Bident saját pártjának, a demokratáknak a balszárnya kérte egy levélben arra, hogy kezdjen tárgyalásokba Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az Ukrajnában dúló háború lezárásáról. Ám a javaslat mögül szerdára már ki is hátráltak az azt aláíró progresszív frakció képviselői.

Fotó: Nicholas Kamm

A képviselőket tömörítő frakció elnöke, Pramila Jayapal közleménye szerint a levél hónapokkal ezelőtt fogalmazódott meg, ám hétfőn a frakció stábja további egyeztetés nélkül hozta nyilvánosságra. Jayapal elmondta, hogy a szervezet elnökeként vállalja a felelősséget a történtekért – írja a Bloomberg.

A frakcióvezető közleménye azután jelent meg, hogy többen a levél aláírói közül elhatárolódtak attól, mondván, a júniusban fogalmazott üzenet idején a helyzet teljesen más volt Ukrajnában.

Akkoriban Vlagyimir Putyin még nem döntött arról, hogy illegálisan Oroszországhoz csatolja Ukrajna négy tartományát, és akkoriban még az orosz csapatok képesek voltak újabb területeket elfoglalni. 

Azóta az ukrán ellentámadás az ország jelentős részéről kiűzte a megszállókat.

Korábban a republikánus párt részéről is voltak olyan hangok, amelyek a Kijevnek nyújtott támogatások felülvizsgálatára szólítottak fel, igaz, a baloldalhoz hasonlóan az amerikai jobboldal sem egységes a kérdésben. Az Ukrajnának nyújtott eddigi támogatásokat mind a két párt képviselőinek és szenátorainak többsége megszavazta a kongresszusban.

 

félidős választások Demokrata Párt
Kapcsolódó cikkek