Nemzetközi gazdaság

Nem bírják tartani a frontot Herszonnál az oroszok – készül a nagy hátraarc

Bár Oroszország egy népszavazással magához csatolt több ukrajnai területet, egyelőre még nem sikerült megszilárdítania hatalmát az annektált térségekben.

Az orosz haderő a megszállt Herszonban védelmi állásokat készít elő a Dnyipro folyó keleti partja mentén, és több kis utat is szándékosan szabadon hagynak, lehetőséget biztosítva egy esetleges visszavonuláshoz – írta a ukrán hadsereghez köthető forrásokra hivatkozva a CNN.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR
Fotó: Yevhen Titov / AFP

Az Ukrán Fegyveres Erők napi műveleti beszámolója alapján Hornosztajvka település közelében az orosz csapatok aknákat helyeznek el a partvonal mentén, és

kis utakat hagynak szabadon a csapataik esetleges visszavonulása esetére.

A CNN más forrásból egyelőre nem tudta megerősíteni az ukrán hadsereg állítását.

A csatorna megszólaltatott egy lakost is Herszonban, aki szerint Oroszország elkezdte kivonni közigazgatási szolgálatait a városból, és sok lakos már az ukrán felszabadulást várja. A nyilatkozó lakos szerint a város nyugodt, ám nagyon kevés ember van az utcákon.

Az Oroszországhoz való csatlakozásról döntő, senki más által el nem ismert népszavazást követően a herszoni régió élére kinevezett kormányzó, Vlagyimir Saldo a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy

a polgári közigazgatás Herszon városából a Dnyipro folyó keleti partjára költözik.

Az elmúlt hetekben Herszon környékén és Ukrajna északkeleti részén az ukrán hadsereg előrenyomulását a polgári infrastruktúra elleni fokozódó orosz rakéta- és dróntámadások kísérték, amelyek a tél beállta előtt tönkretették az ukrán villamosenergia-rendszer mintegy 40 százalékát. 

Az oroszok szerint Ukrajnának már majdnem elkészült a piszkos bombája

Az orosz katonai vezetés továbbra is azt állítja, hogy Ukrajna atomfegyvert készít, sőt, állításuk szerint hamarosan el is készülhet az úgynevezett piszkos bombájuk. A piszkos bomba egy olyan hagyományos robbanószerkezet, amely radioaktív anyagot szór szét. Az oroszok szerint Nagy-Britannia segíti Kijevet a fegyver elkészítésében.

 

 

Ukrajna Oroszország Herszon Orosz
Kapcsolódó cikkek