Közélet

Ukrajnának áramimportra lehet szüksége, hogy átvészelhesse a telet

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerint az orosz támadások az energia-infrastruktúra 30-40 százalékát sújtották, aminek következtében Ukrajna 4000 megawattnyi termelőkapacitást veszített.

Az orosz légitámadások október 10. óta Ukrajna hőtermelő kapacitásának legalább a felét sújtották, több milliárd dolláros kárt okozva – közölte pénteken German Galuscsenko, Ukrajna energiaügyi minisztere, hozzátéve, hogy nem minden erőműegység állt le teljesen.

Galuscsenko a Reutersnek elmondta, hogy Ukrajnának áramimportra lenne szüksége ahhoz, hogy a telet átvészelhesse, miután az orosz támadások az energetikai infrastruktúra 30-40 százalékát sújtották. A kereskedők már tárgyalásokat folytatnak a beszállítókkal – jelentette ki.

Úgy véli, Oroszország most a teljes energiarendszer megsemmisítését tervezi, bár hangsúlyozta, hogy a rendszer egyelőre stabilan működik.

Ezen a héten számos hőtermelő erőművet vettek célba: látjuk, számos új létesítmény ellen irányultak a támadások, de olyan létesítményeket is lőttek, amelyeket már korábban is célba vettek, hogy teljesen megsemmisítsék őket

– mondta. Hozzátette, hogy Ukrajna 4000 megawattnyi termelőkapacitást veszített a támadások következtében.

Fotó: Szergej Bobok

Moszkva a múlt héten fokozta csapásait: rakétákkal támadta Kijevet és az infrastruktúrát, ami a Kreml ura, Vlagyimir Putyin szerint az elcsatolt Krímbe vezető híd elleni ukrán támadásra adott válasz volt. Az ukrán energiaügyi minisztérium szerint október 10. óta öt energetikai dolgozó halt meg és 11 sebesült meg a támadásokban.

A hét elején a városok korlátozták az áramfogyasztást, hogy az energiavállalatok megjavíthassák az orosz légicsapások hulláma által sújtott erőműveket.

Több száz település szabadult fel a harkivi és a herszoni régiókban

Az ukrán védelmi erők eddig 551 települést szabadítottak fel az orosz megszállás alól Harkiv megyében és 88-at a déli herszoni régióban – közölte Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője pénteki tájékoztatóján az Ukrinform hírügynökség tudósítása szerint.

A tisztségviselő hozzátette, hogy a visszafoglalt 88 herszoni településen 11 827 civil él. Elmondta, hogy humanitárius segítséget nyújtanak a Herszon megyei felszabadított települések lakóinak, helyreállítják az elszakadt elektromos vezetékeket, a megrongálódott villanyoszlopokat, és átvizsgálják a transzformátoralállomásokat.

Kiemelte, hogy Herszon megye felszabadításának kezdete óta 156 háborús bűntettet dokumentáltak a régióban, Harkiv megyében pedig 1685-öt. Hozzátette, hogy az orosz erők továbbra is ágyúzzák Harkivot és a régiót, már több mint 12 ezer objektumot semmisítettek meg a megyében.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója arról számolt be, hogy mostanáig az ukrán erők 43 települést vettek vissza a Donyec-medencei régióban. „E települések közül hétben gyakorlatilag nem maradtak emberek” – jegyezte meg. Szavai szerint elkezdtek segélycsomagokat osztani a visszavett települések lakóinak, a limani és a szvjatohirszki térségben már mintegy 17 500-an megkapták az ott élő 18 500 lakos közül.

A kormányzó elmondta, hogy a felszabadított területekről 298 embert evakuáltak, köztük 11 gyereket. Hangsúlyozta, hogy fokozni kell a kiürítést, mert nehéz lesz a tél, ezeken a területeken még nincs vezetékes víz, villany és fűtés. Tizenhárom településen viszont helyreállították a gázszolgáltatást.

 

orosz-ukrán háború Herszon
Kapcsolódó cikkek