Közélet

Teherán tagadja, hogy drónokat adott volna az oroszoknak

Az irániak az erről szóló ENSZ-vizsgálat kezdeményezését is elítélik. Ha bebizonyosodik, hogy mégis ez történt, úgy Teherán és Moszkva megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát is.

Határozottan elítélte Franciaország, Németország és Nagy-Britannia felhívását szombaton Teherán azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ indítson vizsgálatot, valóban használt-e Oroszország iráni gyártmányú drónokat ukrajnai hadműveletei során.

Fotó: AFP

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanáni szerint az európai országok pénteki felhívása hamis és alaptalan, amit a perzsa ország határozottan visszautasít és elítél. Ukrajna szerint Oroszország Sahíd–136 típusú, iráni gyártmányú támadó drónokat használt, amelyek célba éréskor felrobbannak. Teherán ezt tagadja, ahogy Moszkva sem ismerte el, hogy iráni drónokat használt volna a támadásokhoz.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság kormánya az ország nemzeti érdekeinek védelme és a nemes iráni nép jogainak biztosítása érdekében fenntartja magának a jogot, hogy mindenfajta felelőtlen akcióra válaszoljon” – fogalmazott az iráni külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján megjelent közlemény szerint.

Nem fogunk habozni megvédeni az iráni nép érdekeit 

– tette hozzá Nasszer Kanáni, további részletek említése nélkül.

A Franciaország, Németország és Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete által aláírt levélben a három európai ország támogatta Ukrajna hétfői kérését az ENSZ-vizsgálattal kapcsolatban. Az E3 csoport érvelése szerint a drónok használata megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231-es számú határozatában foglaltakat, amely elismerte az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást.

 

fegyverszállítás ENSZ ENSZ Biztonsági Tanácsa Irán
Kapcsolódó cikkek