Közélet

Az influenza és koronavírus ellen is hatásos vakcinán dolgozik a Pfizer és a BioNTech

A kezdeti fázisban lévő kutatás során a kombinált oltás biztonságosságát és az immunválaszt kiváltó képességét vizsgálják.

Influenza és koronavírus elleni kombinált védőoltás kifejlesztésébe kezdett a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalat – jelentette be a két gyógyszergyártó cég csütörtökön.

Az egydózisú vakcinát a Pfizer mRNS-alapú influenzaoltásának és a két vállalat által előállított, a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett emlékeztető oltásának kombinálásával tervezik létrehozni.

A hatóanyagok kombinálásával szeretnénk megteremteni a lehetőséget rá, hogy az emberek egyszerre két, súlyos, légzőszervi betegség ellen is védekezhessenek

– fűzte hozzá a bejelentéshez Ugur Sahin, a BioNtech társalapítója.

Treviso,,Italy.,April,14,,2021.,Covid-19,Vaccine,With,Pfizer,Logo., pfizet, biontech
Fotó: Marco Lazzarini

A kezdeti fázisban lévő kutatás során elsősorban azt vizsgálják, hogy a kombinált oltás mennyire biztonságos, mekkora az immunválaszt kiváltó képessége, valamint azt, hogy az emberi szervezet mennyire tolerálja a vakcina hatóanyagait. 

A BioNTech szponzorálásával az Egyesült Államokban zajló kutatáshoz a gyógyszercégek 180, legalább 18 és legfeljebb 64 év közötti önkéntest terveznek alkalmazni. Az első résztvevő a hét elején kapta meg az oltást.

A koronavírus elleni oltóanyagok kifejlesztésében ugyancsak élmezőnyben lévő Moderna biotechnológiai vállalat az úgyszintén amerikai Novavaxszal közösen kezdett bele egy ugyanilyen, kombinált védőoltás kifejlesztésébe.


 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek