Közélet

Az ukrán First Lady hálás Elon Musknak, de bízik benne, hogy a béke-tweetje csak egy véletlen hiba volt

Olena Zelenska, az ukrán elnök felesége egy lisszaboni online csúcstalálkozón mondott beszédet, ahol szóba hozta Elon Musk Twitteren közzétett béke-posztját, amiben az annektált területek végleges elcsatolásának lehetőségéről írt. Zelenska elmondta, hogy hálásak a világ leggazdagabb emberének a rengeteg segítségért, de hozzátette, hogy ezzel a bejegyzéssel minden ukrán embernek fájdalmat okozott.

Olena Zelenska, Volodimir Zelenszkij felesége azt mondta, hogy bízik benne, hogy tweetje a háború lezárásáról és a békemegállapodásról csak egy véletlen hiba volt – írta meg a Guardian. Hozzátette, hogy minden ukrán köszönettel tartozik a milliárdos segítségéért, amivel az országot eddig támogatta. 

Brigitte Live With Olena Zelenska At Frankfurt Book Fair, FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - OCTOBER 22: Ukrainian First Lady Olena Zelenska attends the Brigitte Live talk with Olena Zelenska during Frankfurt Book Fair at Congress Center Messe on October 22, 2022 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Alexander Koerner/Getty Images for Brigitte Live)
Olena Zelenska
Fotó: Alexander Koerner / AFP

A világ leggazdagabb embere a múlt hónapban arról írt egy Twitter-posztban, hogy a háborút úgy kellene megoldani, hogy a Krím félszigetet formális Oroszországhoz kell csatolni, a négy annektált régióban pedig az ENSZ által felügyelt népszavazást kell tartani a hovatartozásról. Ez a bejegyzés felháborította az ukránokat. 

Sokan megvádolták Muskot, hogy a tweet megírása előtt konzultált Vlagyimir Putyinnal és igazából az orosz elnök szavait tolmácsolta a követőinek. 

A milliárdos ezt cáfolta. 

Elon Musk cáfolta, hogy közvetlenül beszélt Vlagyimir Putyinnal Ukrajnáról

A Tesla vezére, Elon Musk cáfolta azokat a híreket, miszerint néhány hete Vlagyimir Putyinnal tárgyalt az orosz–ukrán háború lezárásáról. A milliárdos szerint életében egyszer beszélt az orosz elnökkel, amikor másfél éve az űrrel kapcsolatban tárgyaltak.

Olena Zelenska a Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna hálás Musknak a Starlink műholdas szélessávú szolgáltatásáért. 

Köszönete kell mondanunk neki a Starlinkért, ami még mindig működik az országban. Bízunk benne, hogy ennek a segítségével is közelebb juthatunk a győzelemhez 

– nyilatkozta Zelenska a Guardiannek. Az ukrajnai First Lady egy lisszaboni webes csúcstalálkozón egy tolmács segítségével tartott beszédet. Ekkor elmondta, hogy egész Ukrajna hálás azért, hogy Musk már a háború első napjától fogva támogatja az országot az oroszok elleni harcban. Szerinte minden ukrán ember csodálja ezért Muskot. 

Pontosan ezért fájt nagyon, amikor elolvastuk azt a tweetet. Legyünk őszinték, még a legokosabb ember sem mond mindig okos dolgot. Vannak hibák és reméljük, hogy ez a tweet is csak egy hiba volt

– mondta Zelenska.

Volodimir Zelenszkij Musk felháborodást keltő posztjára egy Twitteren közzétett közvéleménykutatással reagált, amiben azt kérdezte Elon Musk követőitől, hogy az ukrán-, vagy az oroszbarát Muskot kedvelik-e inkább.

A Tesla vezére októberben is összekülönbözött az ukránokkal, amikor arról beszélt, hogy nem tudja tovább fenntartani a Starlinket Ukrajnában. Ez hatalmas érvágás lenne az országnak, mivel az ukrán fegyveres erők ezt a kommunikációs hálózatot használják. 

Musk később jelezte, hogy nem fogja lekapcsolni a Starlinket Ukrajnában.

Megenyhült Musk, mégsem kapcsolja le a Starlinket Ukrajnában

A következő 12 hónapban becslések szerint 400 millió dollárt kellene a rendszer fenntartására fordítani.

Olena Zelenskát a kijevi életről is kérdezték. Elmondta, hogy férjével és két gyerekükkel napról napra élnek. 

Kezdjük megszokni, hogy semmit sem tervezhetünk néhány óránál előbbre

– mondta Zelenska. Hozzátette, hogy már megtanulták, hogy a terveiket akár néhány perc alatt meg kell változtatniuk és mindig kéznek kell állniuk rá, hogy egy óvóhelyre vonuljanak.

 Mind válságmenedzserek lettünk, méghozzá nagyon jó válságmenedzserek.

Volodimir Zelenszkij kedden arról számolt be, hogy az orosz bombázásban jelentősen megrongálódott az ukrajnai infrastruktúra. Az elnök szerint országa energiarendszerének 40 százalékát megsemmisítették az oroszok. Hozzátette, hogy elsősorban a hő- és vízerőműveket érték a támadások.

 

 

Elon Musk ukrán first lady
Kapcsolódó cikkek