Közélet

Lembergben dízelgenerátorokat vásároltatnának a tömbházakkal

A tömbházak dízelgenerátorok vásárlásával készüljenek a lehetséges téli áramszünetekre – erre Lemberg (Lviv) polgármestere biztatta a lakókat egy bejegyzésben a saját Facebook-oldalán.

Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Andrij Szadovszkij bejegyzésében elmondja, hogy bizonyos társasházak be is szereztek már ilyen áramfejlesztőket, sőt, már volt is alkalmuk az áramszünetek során használni ezeket, és az lenne jó, ha minél több tömbház felkészülne a kritikus helyzetekre – számol be a Kárpáti Igaz Szó.

A polgármester leírta, tisztában van vele, hogy sok lakóközösség számára anyagi gondot jelent az ilyen beszerzés, ezért az önkormányzat elfogadott egy olyan programot, amelyben a helyi költségvetésből megtéríti a tömbházak lakói által megvásárolt dízelgenerátorok költségeinek a felét, maximum 30 ezer hrivnya (kb. 330 ezer forint) erejéig, ám a generátor névleges teljesítménye 3 kilowattnál nem lehet alacsonyabb.

Az orosz az utóbbi hetekben többször támadták az ukrán energiaszolgáltatás infrastruktúráját, így nagyon az aggodalom, hogy télen jelentős területek maradhatnak energia nélkül.

Leáll az ukrán áramexport az orosz támadás miatt

Hétfőn jó néhány rakétacsapás érte az országot, károkat okozva az ukrán energetikai infrastruktúrában is. A lakosságot az áramfogyasztás csökkentésére kérik, az iskolák távoktatásra állnak át.

Az összecsapások szünet nélkül folytatódnak Ukrajnában. Lemberg az ország nyugati részén található, nem a fronton, de már eddig is érték támadások. 

Véres összecsapásra készülnek Herszonért a kijevi csapatok

A Herszon feletti ellenőrzés megszerzése kulcsfontosságú a Krím félsziget irányába való előrehaladáshoz. Az elvesztése nagy vereséget jelentene az oroszok és komoly győzelmet az ukránok számára.

 

 

energiahiány orosz-ukrán háború Lviv áramszünet Lemberg
Kapcsolódó cikkek