Az Európai Ügyészség (EPPO) 14 uniós tagállam bűnüldöző szerveivel együttműködve egyidejűleg indított nyomozást, köztük több mint 200 házkutatást hajtott végre a népszerű elektronikai cikkek értékesítésén alapuló összetett áfacsalási program kapcsán – olvasható az ügyészség oldalán.

áfa csalás
Fotó: Shutterstock

Az akció Belgiumban, Cipruson, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Litvániában, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Spanyolországban volt. 

A kiemelt EPPO-művelet keretében október 12-én és 13-án nyomoztak Csehországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Szlovákiában és Svédországban. 

Az Admiral hadművelet keretében vizsgált károk becsült összege 2,2 milliárd euró. 

Az áfa-körhintacsalás jelentőségét a károk nagyságán túl a céglánc rendkívüli összetettsége emeli ki. A csalás lényege, hogy egy cég  – elsősorban nagy értékű, könnyen szállítható, főleg elektronikai – árukat vásárol egy másik tagállamból. Áfát az eladónak nem kell felszámítania, az értékesítés országában működő vevő dolga lenne a külföldről beszerzett áru után fizetendő áfa bevallása. Ezt azonban nem teszi meg, ezzel szemben az árut belföldön tovább értékesíti egy mit sem sejtő társaságnak, és a számlájában áfát számít fel.

Az Europol becslése szerint 

az áfa-körhintacsalás a legjövedelmezőbb bűncselekmény az EU-ban, amely évente mintegy 50 milliárd eurós adókiesést okoz a tagállamoknak.