Közélet

Roham indult a magánbunkerekért Oroszországban

A kereslet 430 százalékkal ugrott meg az elmúlt hónapokban, a kivitelezők nem győzik teljesíteni a megbízásokat.

Egyre többen aggódnak a háború miatt Oroszországban, legalábbis ez szűrhető le egy orosz lap felméréséből, amely szerint szeptember óta 430 százalékkal nőtt a magánbunkerekre leadott megrendelések száma. Az ukranews.com által szemlézett cikk szerint elsősorban a szeptemberben elrendelt részleges mozgósítás után ugrott meg a leginkább a kereslet, bár már előtte is voltak érdeklődők. 

Ukrainian attacks on Russian villages
Az oroszországi Belgorod egy ukrán rakétatámadás után / Fotó: Anadolu Agency via AFP

A legtöbben Oroszország déli részéről rendeltek maguknak bunkert, leginkább olyanok, akik közel élnek az ukrán határhoz. Sokan többszemélyeseket rendelnek, amely megnehezíti a kivitelezést. Egy létesítmény elkészítése 2-3 hónapot vesz igénybe, de a megnövekedett érdeklődés miatt várhatóan még inkább elhúzódik a kivitelezés. 

Egy kisebb privát bunker építése 1 millió rubelnél (6,5 millió forintnál) kezdődik, ebbe szinte csak a betonépítmény, a levegőztető- és fűtési rendszer tartozik bele. Egy olyan építmény, amelynek már külön generátora, vízellátása és fürdőszobája is van, annak a költsége négyszer-ötször többre rúg. 

Egy másik cég ennél is többért épít, de ők egy 246 ezer dollárnyi rubelért (97 millió forintért) cserébe egy komplett, mindennel felszerelt 50 négyzetméteres bunkert készítenek. 

Egyébként nemcsak az oroszok gondolkoznak bunkerekben, hanem a megtámadott ukránok is menekülés helyett sok esetben óvóhelyeket kezdtek el kialakítani. 

A háború kezdete óta rengeteg saját bunkert rendeltek az ukránok

Önkormányzatok, oktatási intézmények és magánemberek is vannak a vevők között.

 

 

 

 

 

 

orosz-ukrán háború bunker
Kapcsolódó cikkek