Nemzetközi gazdaság

A háború kezdete óta rengeteg saját bunkert rendeltek az ukránok

Önkormányzatok, oktatási intézmények és magánszemélyek egyaránt elkezdtek óvóhelyeket készíttetni maguknak, forintra átszámolva már 2 milliótól vásárolhatók.

Az orosz–ukrán háború árnyékában az építőipar új ágazata indult fejlődésnek keleti szomszédunknál. A kínálat ugyancsak gazdag a bunkerek piacán – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrán bunker
Fotó: olx.ua

A piacon számos variációk és különféle megoldás megjelent az utóbbi hónapokban. Kínálnak óvóhelyeket néhány tízezer, de több százezer hrivnyáért is.

A legnagyobb megrendelők a helyi önkormányzatok és az oktatási intézmények, amelyek számára a jelenléti oktatás feltétele a tanulók biztonságának szavatolása, ugyanakkor a privát megrendelők, magánszemélyek körében is egyre népszerűbbekké váltak a kis alapterületű óvóhelyek.

A bombák elleni védelmet biztosító helyiségek építéséhez nem szükséges új technológia,

különleges anyagok, így azok a vállalkozások, amelyek korábban vermeket, pincéket házak alapozását, és egyéb betonozási munkálatokat végeztek, könnyedén átállhattak az óvóhelyek építésére.

A megrendelők többfunkciós bunkereket építtetnek, olyanokat, amelyekben zöldségeket, egyéb élelmiszereket lehet tárolni, s veszély esetén elrejtőzhetnek

– idézte a Kiszó oldala Roman Pjatenkót, a Kovalenkocitybud vállalat menedzserét.

A szakértő hozzátette, hogy egy 10 négyzetméter hasznos területű, betonelemekből álló létesítmény ára 192 ezer hrivnya (2,1 millió forint), ilyeneket többnyire magánszemélyek rendelnek. Egy nagyobb, 30 négyzetméteres kulcsrakész vasbeton épület azonban már 700 ezer hrivnyába (megközelítőleg 8 millió forint) kerül.

A menedzser szerint a háború kezdete óta a megrendelések száma 40 százalékkal emelkedett.

A Pulsar Construction a 14,5 négyzetméteres alapterületű bombabiztos óvóhelyét közel egymillió hrivnyáért (11 millió forint) árulja.

Az Olga cég 2,4 méter széles, 2,15 méter magas, 6 méter hosszú menedékéért, mely biovécével és 200 literes víztartállyal is fel van szerelve, 23 ezer dollárt (9,5 millió forint) kér.

Nem maradhatna titokban a „piszkos bomba” bevetése

Sok tekintetben rendhagyó az Ukrajnát megtámadó Oroszországi Föderáció helyzete. Vlagyimir Putyin a jóslatok ellenére még mindig népszerű, sőt, az ezt kifejező mutató szerint október végén népszerűbb volt, mint egy hónappal korábban.

 

óvóhely háború magán Ukrajna ukrán bunker
Kapcsolódó cikkek