Közélet

A háborúval kapcsolatos álláspontot is figyelembe veszi vízumadáskor Litvánia

A balti állam Oroszországgal és Fehéroroszországgal is szomszédos. A két ország állampolgárai csak vízummal léphetnek az EU területére.

Litvánia az ukrajnai orosz hadművelettel kapcsolatos véleményekről fogja kérdezni a tartózkodási engedélyt, vagy vízumot igénylő orosz és fehérorosz állampolgárokat – jelentette be hétfőn a balti ország bevándorlási hivatala.

Russian,Foreign,Passport,In,
The,Hands,Of,A,Man.,Prohibition
Litvánia, vízum
A háborúval kapcsolatos álláspontot is figyelembe veszi vízumadáskor Litvánia.
Fotó: Shutterstock

A két ország állampolgárainak a jövőben kötelező lesz ebből a célból egy különleges kérdőívet is kitölteniük, amelynek döntő szerepe lesz a vonatkozó kérvények elfogadásában, vagy elutasításában.

Amennyiben valaki megtagadja a kérdőív kitöltését, vagy csak hiányosan tölti ki az űrlapot, annak kérelmét el fogják utasítani.

A litván hatóságok szerint más országok állampolgárait is felkérhetik a kérdőív kitöltésére.

A feltett kérdések listáján egyebek között az iskolai háttér, esetleges katonai szolgálat, üzleti kapcsolatok és korábbi tevékenységek után fognak érdeklődni a NATO, illetve nem uniós tagországokhoz fűződő viszonyon kívül.

A külföldinek, aki Litvániába akar jönni, vagy itt tartózkodni, őszintének és nyíltnak kell lennie a kérdőív kitöltésénél. Egy ilyen személynek meg kell mutatni, hogy hajlandó együttműködni a fogadó országgal, amely megengedi számára azt, hogy a területén tartózkodjon

– jelentette ki Evelina Gudzinskaite, a litván bevándorlási hivatal vezetője. Hozzátette, hogy a kérdőív bizonyos további biztonsági intézkedésként fog szolgálni.

Litvánia a kalinyingrádi orosz exklávé mellett Fehéroroszországgal is határos. Idén a balti állam 3415 ideiglenes tartózkodási engedélyt és 2769 vízumot állított ki orosz állampolgárok részére. Fehérorosz állampolgárok esetében 22 890 ideiglenes tartózkodási engedélyt és 1961 vízumot.

Három ország gazdaságát is pörgetik az orosz menekültek

Súlyos csapást mér az ukrajnai háború sok ország gazdaságára, Grúzia, Örményország és Törökország azonban nyer a menekülő oroszoknak és a magukkal vitt vagyonnak köszönhetően.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek