Miközben a piacok és a hazai közvélemény feszülten várja a magyar uniós forrásokról várhatóan ma este érkező, újabb fontos híreket, a hét elején az Európai Parlament prominens képviselőit érintő friss korrupciós botrány kötötte le a figyelmet.

Businessman,Refuses,To,Give,European,Euro,Eur,Money,Bag.,Refusal
Fotó: Shutterstock

Számos fontos döntés születhet az európai uniós nagykövetek hétfő esti találkozóján, elsősorban az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelfelvétellel és a globális minimumadóval kapcsolatban, de ezektől nem függetlenül a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós forrás sorsa is eldőlhet.

A hétfői egyeztetés két fő témájának elfogadásához egységre van szükség, azaz minden tagállamnak támogatnia kell. A tanácskozás ezért nem ígérkezik könnyű menetnek, de akár még áttörést is hozhat a csütörtöki uniós kormányfői csúcstalálkozó előtt.

A helyzet súlya a forintot is megnyomta, a hazai fizetőeszköz délelőtt a 420-as szint fölött is járt az euróval szemben, ahonnan azonban lendületet vett, és a tőzsdezárásra újra a 416-es szintig erősödött vissza a keresztárfolyam. 

Uniós frontról egyébként kora estére érkezett némi kedvező hír is, Szijjártó Péter külügyminiszter szerint ugyanis sikerült elérni, hogy Magyarország mentességet kapjon az Oroszország elleni kilencedik EU-s szankciós csomag negatív hatásai alól, vagyis annak nem képezik részét az energiaszektort érintő újabb intézkedések.

Mém- és nyakkendő-diplomácia

A fontos döntés előtti uniós csúcstalálkozót előkészítő hétfő délelőtti videókonferencián Orbán Viktor miniszterelnök is húzott egy meglepőt, pontosabban kötött, egy csíkos nyakkendőt, amire hosszú ideje nem volt példa, az elmúlt években kivétel nélkül az egyszínűt részesítette előnyben a kabinetvezető. 

Ennél sokkal egyértelműbb jelzést küldött a miniszterelnök a Twitteren: egy mémmel üzent a Magyarország járó EU-s pénzeket egyebek között a korrupció veszélye miatt befagyasztani kívánó Európai Parlamentnek, amelynek egyik alelnöke és több más prominens képviselője került korrupciós botrányba.

A szocialista házelnökhelyettest, Eva Kailit és több társát vasárnap vették őrizetbe, miután 600 ezer eurót (több mint 250 millió forint) találtak náluk, a gyanú szerint katari tisztviselők vesztegethették meg őket. A belga ügyészség szerint az érintettekkel szemben felmerült a korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel gyanúja is. 

A dagadó botrány – legalábbis egyelőre – elfoglalta a rivaldafényt a Magyarország számára is fajsúlyos kérdésekben zajló politikai alkudozás elől.