Közélet

Golyófogóként használja a Wagner-csoport a behívott elítélteket

A Wagner-csoport továbbra is jelentős szerepet vállal a Donyeck megye Artemovszk városa körüli harcokban.

A Wagner orosz katonai zsoldoscsoport elítélteket használ fel ahhoz, hogy megvédje a tapasztalt parancsnokait, és kivégzéssel fenyegeti azokat, akik dezertálni próbálnának – közölte hétfőn a brit védelmi minisztérium. 

People sit at the desk in the office in the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022.
Fotó: Olga Maltseva / AFP

Az Independent cikke idézte a minisztériumot, amely szerint a Wagner-csoport tagjai ezeknek a személyeknek „egy okostelefont vagy táblagépet adhatnak, amely a mozgásuk előrehaladási tengelyét és támadási célját mutatja a műholdfelvételeken keresztül”. A  parancsnokok „valószínűleg fedezékben maradnak, és rádiókon keresztül adják ki a parancsokat” – áll a minisztérium háborúról szóló hírszerzési jelentésében. Az újoncoknak „az előre megtervezett útvonalon kell haladniuk, gyakran tűztámogatással, de ritkábban páncélozott járművek mellett” – áll a közleményben.

Valószínűleg gyors kivégzéssel fenyegetik meg azokat, akik engedély nélkül térnek le az útvonalukról

– közölte a brit minisztérium.

A brutális taktikáknak a célja, hogy a Wagner ritka, tapasztalt parancsnokait és páncélozott járműveit megóvják a könnyebben elérhető elítélt újoncok feláldozásával

 – tették hozzá.  

„A Wagner-csoport továbbra is jelentős szerepet vállal a Donyeck megyei Artemovszk városa körüli harcokban. Az elmúlt hónapokban olyan támadó taktikát dolgoztak ki, amely során a rosszul képzett elítélteteket használják fel elsősorban, hogy az ellenséget meggyengítsék” – közölte a minisztérium. 

Korábban rakétákkal semmisítettek meg egy hotelt Luhanszk régióban az ukrán hadsereg tüzérei, a szállodában a régió ukrán kormányzója, Szerhij Hajdaj szerint a rettegett orosz zsoldossereg, a Wagner-csoport katonái aludtak éppen. Kijev szerint súlyos csapást mértek a Wagnerre, azonban hivatalosan nem sikerült megerősíttetni, hogy valóban a zsoldosokat szállásolták el a sztahanovi hotelben.  

A Wagner zsoldoscsoport vezetője Szentpéterváron nyitott központot

A védelmi technológiákat fejlesztő központot a népi egység ünnepnapján nyitották meg.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek