Észak-koreai hackerek 1,5 ezer milliárd von, vagyis 1,2 milliárd dollár értékben loptak el különböző kriptodevizákat és más virtuális eszközöket az elmúlt öt év során dél-koreai hírszerzési források szerint. Az összeg nagyrészét az ország atomprogramjára költhették.

Payments System Hacking. Online Credit Cards Payment Security Concept. Hacker in Black Gloves Hacking the System. Payments System Hacking. Online Credit Cards Payment Security Concept. Hacker in Black Gloves Hacking the System.
Fotó: Getty Images

A déli Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) úgy véli, hogy Észak-Korea kibernetikai bűncselekmények kivitelezésére irányuló képességei az egyik legjobbá váltak a világon, miután az ENSZ újabb szankciókat vezetett be az országgal szemben atomprogramja miatt.

A kérdéses szankciók megtiltják az északi-koreai gazdaság számára kulcsfontosságú termékek exportját, mint például a szén, a textíliák, vagy a hal és a tenger gyümölcsei. Emiatt Észak-Korea további gazdasági visszaesést szenvedett el.

Ezért fordulhatott az északi rezsim a kiberbűnözés felé, amelynek bevételeit a gazdaságának és atomfegyvereinek a finanszírozására fordítja. Az idei évet jellemző rekordszámú rakétakísérlet és az ellopott összeg egyaránt arra utal, hogy a terv sikeresnek bizonyult.

Szakértők szerint az ország vezetése egyrészt modernizálni akarja az arzenálját, másrészt javítani akar alkupozícióján a riválisaival folytatott tárgyalásokon. A NIS szerint az államilag támogatott észak-koreai hackerek csak 2022-ben mintegy 78 milliárd dollárt loptak el az interneten keresztül. A szervezet hozzátette, hogy Észak-Korea várhatóan még több kibertámadást fog végrehajtani a jövőben.

Augusztusban a kriptorajongók nagy felháborodására többek között az észak-koreai hackerek számára nyújtott segítség miatt került szankciós listára a Tornado Cash nevet viselő kriptomixer, amely a nyomok eltüntetésében segített.