Közélet

Növeli a sorkatonaság idejét Tajvan

Évek óta csökkent a sorkötelezettség időtartama, Peking fenyegetése miatt azonban ez a folyamat megfordult.

A sorkatonaság négy hónaposról egy évesre emelését jelentheti be kedden Tajvan, miután Kína egyre inkább fenyegeti a sziget biztonságát. A tajvani elnök, Caj Jing-ven hivatala szerint kedden nemzetbiztonsági ülést tartanak, amely után különböző polgári védelmi intézkedéseket jelenthetnek be.

Taiwan Military Live-fire Training Amid Increasing Tensions With China
Tajvani katonák egy szeptemberi hadgyakorlaton.
Fotó: Ji Ceng-sou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egy tisztviselő szerint Caj biztonsági csapata – mely a hadügyminisztérium és az ország nemzetbiztonsági tanácsának felső vezetőit is magában foglalja – 2020 óta foglalkozik a sziget haderejének felülvizsgálatával, a növekvő kínai fenyegetés árnyékában.

Tajpej hétfőn arról számolt be, hogy rekordmennyiségű kínai repülő sértette meg a sziget légterét. Mindez ráadásul alig pár hónappal követi azokat a kínai hadgyakorlatokat, amelyeket Nancy Pelosi volt amerikai képviselőházi elnök augusztusi látogatása után tartottak.

Kína egyoldalú lépései veszélyeztetik a régió biztonságát a Reutersnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint, aki elmondta, hogy a 2024-ben életbe lépő tervek szerint a sorkatonák kiképzését megerősítenék, így azok az amerikai hadsereg által is használt lőgyakorlatokon és harci képzésen is részt vennének. 

Egy esetleges kínai támadás esetén feladatuk a kulcsfontosságú infrastruktúra őrzése lenne, hogy a hivatásos erők hatékonyabban tudjanak reagálni a támadásra.

Caj vezetése alatt Tajvan igyekszik széles körű hadi modernizációs programot megvalósítani, amely az aszimmetrikus háború jegyében mozgékonyabbá, agilisabbá és nehezebben támadhatóvá tenné a sziget csapatait.

A sorkatonaság idejének kiterjesztést először a helyi, hivatalos Központi Hírügynökség jelentette hétfőn kormányzati forrásokra hivatkozva. Az elmúlt időszakban Tajvan igyekezett a sorkatonaságot teljes egészében hivatásosra cserélni. Az előző kormányok, a most is az ország élén álló Progresszív Demokrata Párt és a most ellenzékben lévő Kuomintang vezetése alatt két évről négy hónapra csökkentették a sorkötelezettség idejét. Peking egyre fenyegetőbb fellépése azonban, úgy tűnik, véget vethet ennek a folyamatnak.

 

Tajvan Caj Jing-ven sorkatonaság fegyverkezés
Kapcsolódó cikkek