A Világgazdaság még a fűtési időszak kezdete előtt, szeptemberben kereste meg a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségét azzal kapcsolatban, hogy miként érinti az egyetemi kollégiumokat az energiaárak sokszorosára emelkedése. Akkor azt a tájékoztatást kaptuk a szervezettől, hogy ahogyan minden nem lakossági felhasználót, úgy őket is érzékenyen érinti a gáz és az áram drágulása, azt azonban világossá tették: a cél az, hogy 18 Celsius-foknál magasabb legyen a hőmérséklet az intézményekben.

A hazai kollégiumok bezárnak a téli időszakra?

A felsőoktatási kollégiumok döntő része, így vagy úgy, de átvészelte az őszi szemesztert, a már megkezdődött vizsgaidőszak idejére viszont – hasonlóan az egyetemekhez – több városban is a részleges bezárás mellett döntöttek.

A Szegedi Tudományegyetem kollégiumainak egy része például több hétre bezárt, 

az intézmény kéthetes igazgatási szünettel és egyhetes téli bezárással igyekszik mérsékelni az energiaköltségeit, december 19. és január 8. között a legtöbb oktatási épület zárva tart. A tizenöt kollégiumi épület közül mindössze négy maradt nyitva erre az időszakra, de a bezárásról szóló rektori utasítás külön kitért arra, hogy ezekben az épületekben kizárólag azok a hallgatók tartózkodhatnak, akik nem tudnak hazautazni erre a három hétre sem. Hét kollégium csak erre a három hétre zár be, a hallgatóknak legkésőbb december 16-án kellett kiköltözniük, és leghamarabb január 8-án térhetnek majd vissza. Négy intézmény azonban csak február 5-én nyit ki ismét.

Szeged, 2016. december 15.Zenélő óra, Csúri Ferenc szegedi órásmester alkotása 1935-ből a Dóm téren, a Szegedi Tudományegyetem kutatóintézetének falán. Háttérben az egyetem Természettudományi és Informatikai Karának és a Bolyai Kollégiumnak otthont adó (rózsaszín) épület az Aradi vértanuk terén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Szeged, 2016. december 15.
Zenélő óra, Csúri Ferenc szegedi órásmester alkotása 1935-ből a Dóm téren, a Szegedi Tudományegyetem kutatóintézetének falán. Háttérben az egyetem Természettudományi és Informatikai Karának és a Bolyai Kollégiumnak otthont adó (rózsaszín) épület az Aradi vértanuk terén. 
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Szegeden azt egyébként már korábban eldöntötték, hogy az épületeket legfeljebb 20-21 Celsius-fokra lehet felfűteni, bár ez még mindig 2-3 fokkal több, mint a középiskolákban engedélyezett 18 fokos hőmérséklet.

Így hat a magas a hazai kollégiumok nyitvatartására

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – a hallgatói önkormányzat korábbi közlése szerint – kettő kivételével az összes kollégiumot bezárták december közepén. Ezek egészen február 11-ig nem fogadnak hallgatókat. Az egyetem emellett más épületeit is lezárta: december 19. és január 9. között – egy kivétellel – az oktatási célú helyiségeket sem lehet használni.

A Semmelweis Egyetem körlevélben tájékoztatta a hallgatókat még november végén arról, hogy december 22. és január 8. között a felsőoktatási intézmény általános szünetet rendel el, és ezen időszak alatt a kollégiumok is zárva lesznek. 

Mindössze egy kollégium tart nyitva, ahol viszont csak külön kérelem alapján lehet tartózkodni. A körlevél kitért arra is, hogy az ukrajnai állandó lakcímmel rendelkező kollégistákat elhelyezik, csakúgy, mint a betegellátásban, illetve a kutatói munkában részt vevő doktorandusz hallgatókat. Azok a határon túli magyar és külföldi kollégisták, akiknek lakóhelye csak repülővel vagy hatórásnál hosszabb utazással érhető el, szintén maradhattak.

Van azonban, ahol azért nem tudják bezárni a kollégiumot – mint arról a VG is beszámolt –, mert az egyetemi termekre lakatot tettek, így a vizsgák egy részét éppen a kollégiumokban tartják.