Közélet

A kínaiak tesztelése miatt zsörtölődik Peking

Az ország akár ellenlépéseket is bevezethet a hasonló intézkedéseket foganatosító országokkal szemben.

Elítélte kedden Peking, hogy több mint egytucatnyi ország kötelezővé tette a Covid-tesztek alkalmazását a Kínából beutazóknak, miután a távol-keleti országban példátlanul megnőtt az esetszám.

Immunity passport or risk-free certificate concept. Traveling After the Coronavirus Pandemic Man holding a passport with COVID-19 sign stamped onto a white paper, immunity passport or risk-free certificate concept, recovered Coronavirus COVID19 patients being issued proof of convalescence
Fotó: Anton Petrus

„Bizonyos országok kizárólag Kínából érkező utasokkal szemben léptettek életbe korlátozásokat. Ezek minden tudományos alapot nélkülöznek, és annál inkább elfogadhatatlanok” – közölte Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki 

jelezte, hogy hazája a reciprocitás elve szerint ellenlépéseket fog tenni.

A közelmúltban számos ország rendelt el kötelező Covid-tesztet a Kínából érkező utasoknak, mivel nem bíznak a kínai fertőzöttségi adatok megbízhatóságában, és aggódnak az új vírusváltozatok megjelenése miatt. Ezen országok között van a többi között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, India, Japán, Ausztrália és Kanada is.

„Meggyőződésem, hogy a mi feladatunk megvédeni a francia állampolgárokat, ezért megköveteljük a tesztelést. Továbbra is így fogunk tenni” – mondta kedden Elisabeth Borne francia miniszterelnök a France Infónak adott interjújában.

Kínában a koronavírussal összefüggő korlátozásokat váratlanul törölték el december 7-én, ami azóta a koronavírusos betegek és áldozatok számának drámai növekedéséhez vezetett.

A Kínába tartó külföldieknek ugyan nem kötelező a karantén, ám csak negatív teszttel lehet az országba lépni, és közel három éve az ország nem ad ki turistavízumot. 

Kína az eddigi legsúlyosabb járványkitöréssel néz szembe, különösen 

a 25 millió lakosú Sanghajban, ahol az elmúlt hetekben a lakosság több mint kétharmada fertőződhetett meg koronavírussal 

a város egyik legnagyobb kórházának vezetője szerint.

Az ország egyik legfontosabb gazdasági központjának számító Sanghajban szigorú kijárási korlátozást vezettek be 2022 áprilisától két hónapra, amikor a fertőzöttek száma elérte a 600 ezret, és sokukat karanténközpontokba szállították. Az agglomerációval együtt 40 milliós lakosú metropoliszban jelenleg nagyon gyorsan terjed a koronavírus omikron-változata.

Azonban az ország más nagyvárosaiban, így a fővárosban, az északi Tiencsinben, a délnyugati Csunkingban vagy a déli Kantonban az egészségügyi hatóságok úgy vélik: túl vannak a járvány csúcsán.

 

Kína koronavírus újranyitás
Kapcsolódó cikkek