Újabb országok vezettek be beutazási korlátozásokat a Kínából érkezőkkel szemben a koronavírus-fertőzöttek számának kínai gyors növekedése miatt.

Az Egyesült Királyság csak a negatív koronavírusteszttel engedi be a Kínából érkező utasokat 

– tudatta pénteken a Reuters. A The Times és a The Telegraph brit lapok arról számoltak be, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök hozta meg a döntést.

Európában Olaszország után másodikként Spanyolország is bejelentette pénteken, hogy a Kínából érkezőknek koronavírustesztet kell készíttetniük, vagy teljes oltási sorral kell rendelkezniük a belépés előtt. Az intézkedés életbe lépésének pontos dátumáról később döntenek.

Az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést írt elő minden Kínából érkező utazóra. Az intézkedés január 5-én lép életbe, és minden két évnél idősebb beutazóra érvényes, aki Kínából érkezik, és az amerikai állampolgárokra is vonatkozik. Az utazóknak két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük, és azt a repülőgépre szállás előtt kell bemutatniuk.

Heathrow Workers Strike in London
Fotó: AFP

Dél-Korea pénteken közölte, hogy hétfőtől csak 24 óránál nem régebbi negatív teszttel léphetnek be az országba a Kínából érkezők, csütörtöktől pedig minden Dél-Koreába érkezőre vonatkozik a kötelező negatív koronavírusteszt.

Japán is bejelentette, hogy hasonló korlátozásokat vezet be, és korlátozzák a Kínából a négy legnagyobb japán repülőtérre érkező gépek forgalmát.

Az Európai Unió is további intézkedéseket fontolgat. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ csütörtökön még indokolatlannak nevezte a Kínából az Európai Unióba (EU) beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetését. Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa csütörtökön felszólította az tagállamokat: vizsgálják felül a nemzeti megfigyelő intézkedéseket, és szükség esetén fokozzák ezeket.

Újabb járványhullám fenyeget: a szennyvizek fokozott ellenőrzését kérik a EU-tagállamoktól

Különösen fontos a kulcsfontosságú európai repülőterek szennyvizeinek ellenőrzése.

Németországban egyelőre nem tartják indokoltnak a kötelező tesztelést, de készülnek a különböző variánsok monitorozására az európai repülőtereken. A miniszter egységesített európai intézkedéseket szorgalmazott.

Izraelben is kötelezővé teszik a Covid-tesztet a Kínából érkező külföldi utasok számára. Kötelezik a külföldi légitársaságokat, hogy csak negatív koronavírusteszttel rendelkező külföldi utasokat vegyenek fel Kínából induló járataikra.

Malajzia közölte, hogy a nemzetközi repülőtereken lázat fognak mérni. 

A kínai állami média bírálta a több kormány által is bevezetett korlátozó intézkedéseket. 

A Global Times című angol nyelvű napilap csütörtök este alaptalannak és hátrányosan megkülönböztetőnek nevezte ezeket, megjegyezve, hogy a valódi céljuk a Kína által három éven át kifejtett Covid-ellenes erőfeszítések szabotálása és az ország rendszere elleni támadás.

Kína január 8-tól megszünteti a beutazók számára eddig kötelező karantént, de továbbra is kötelező a két napnál nem régebbi koronavírusteszt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója csütörtök este érthetőnek nevezte az egyes országok által meghozott korlátozó intézkedéseket, tekintettel arra, hogy Kínából nem érkezik széles körű tájékoztatás. A főigazgató szerint több információra van szükség, mielőtt a szervezet állást foglal a beutazáskor elrendelt tesztek kérdésében.

Kínában a korábbi korlátozások december 7-i eltörlése óta gyorsan nő a fertőzöttek száma. Csak december első három hetében hivatalosan meg nem erősített hazai becslések szerint 248 millió embert fertőzött meg a koronavírus.