A koronavírus-járvány után a klímaváltozás tehet be a téli sportoknak az Alpokban, ahol az erre épülő turizmus a csőd szélére került, mivel a tavaszias idő, a kevés hó és a pótlásához szükséges víz hiánya lassan állandó részét képezheti a télnek – írta a BBC.

A picture taken on June 20, 2022, above Bourg-Saint-Pierre shows a rusty gondola mast in front of the ruins of a building that once housed a restaurant, a ski-rental shop and the gondola lift departure station of the Super Saint-Bernard ski resort above Bourg-Saint-Pierre. - The lifts at the once bustling Super Saint-Bernard ski resort in Switzerland's southern Wallis canton, near the Italian border, have not run since 2010. In all, up to two million Swiss francs ($2.1 million) will be needed to dismantle the station. In recent years, shortages of snow and especially of money have seen many of Switzerland's smaller, local stations struggle to keep their lifts running. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A hideg és a hóviharok leállították az Egyesült Államok felét, Európában azonban, a síelés őshazájában a világbajnokság elhalasztása is szóba kerülhet. Fű és sár borítja a télen általában fehér lejtőket, az Alpok északi részén, Svájcban 20 fokos melegrekordot mértek, és még 2000 méteren is fagypont felett van a hőmérséklet.

A klímaszakértők szerint nem kellene meglepődnünk a mostani januári időjáráson, a globális felmelegedés miatt melegebbek lesznek a telek, s ahogy az alpesi gleccserek zsugorodása, úgy a síközpontok életképtelenné válásának üteme is gyorsulni látszik.

Néhány évvel ezelőtt a svájci síközpontokat arra figyelmeztették, hogy az 1000 méteres szint alatti síelés idővel valószínűleg lehetetlenné válik a téli hőmérséklet emelkedésével. Ezen a héten azonban az 1500 méteren fekvő Splügen síközpont, amelyet hóbiztosnak tartottak, további értesítésig bezárt. A pályák üzemeltetőinek a hóhiány még nem okozna akkora gondot, azonban a vízhiány miatt és a szokatlanul meleg időben a hóágyúk nem működnek, vagy az általuk gyártott hó állaga nem megfelelő a síeléshez.

A helyiek a bőséges havazást fehér aranynak hívják, ami jól tükrözi, hogy az alpesi közösség megélhetése a téli sportoktól függ. A nyaralni vágyók és a sportolók nélkül a helyi turizmus is a csőd szélére kerülhet, a járvány miatt két évig tartó bevételcsökkenés után az üdülőhelyek arra számítottak, hogy visszatérnek a kerékvágásba, ez azonban idén sem sikerült.

A fehér, hideg télnek lehet, hogy még a magashegységekben is búcsút kell mondani.