Alig engedte el a német rendőrség a lützerathi szénbányanyitás elleni vasárnapi tüntetésen őrizetbe vett Great Thunberget, a klímaaktivista csütörtökön a svájci Davosban vett részt egy beszélgetésben, és ahogy az várható volt, újabb kirohanást intézett a világgazdasági fórumon részt vevő politikai és gazdasági vezetők ellen.

Fotó: AFP

A tüntetésen a rendőrökkel kedélyesen beszélgető svéd aktivistáról készült videók nyomán felmerült a gyanú, hogy látványos eltávolítása megrendezett volt, amit a német rendőrség cáfolt

Davosi szereplésének körülményei mindenesetre egyértelműen gondosan megtervezett volt, mert azt kellett mutatnia, hogy résztvevője is a gazdagok és hatalmasok konferenciájának, ugyanakkor nem is az.

A neve még a konferencia programjából is hiányzott: ahelyett hogy a rengeteg panel egyikének meghívott előadójaként szerepelt volna, egy olyan beszélgetés résztvevője volt, amelyet Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója folytatott több klímaaktivistával. 

Ez biztosította számára azt a pozíciót, hogy a fórum előadóinak összességével helyezkedhessen szembe. Amikor 2019-ben először szólalt fel Davosban, ezt még könnyebben tehette meg, hiszen akkor még egy 16 éves középiskolás lány volt, akinek már a jelenléte óriás kontrasztot képzett a jelenlévő hatalmasokkal, akiknek azzal esett neki, hogy „ég a házunk”, mostanra azonban már jeleznie kell különállását.

Amikor megkérdezték tőle, miért nem akar hivatalos résztvevőként csatlakozni, azzal magyarázta, hogy nem akart privilegizált helyzetet. 

Nem hiszem, hogy a változások, amik kellenek nekünk nagyon valószínűen belülről jönnek. Sokkal valószínűbb, hogy alulról jönnek

– mondta. És ha alulról másképpen hangzik a kritika, Thunberg nem is tagadta meg korábbi önmagát.

Éppen Davosban vagyunk, alapvetően azok közt az emberek között, akik leginkább táplálják a bolygó pusztítását, akik a klímaválság magjában vannak, akik a fosszilis üzemanyagokba fektetnek, és valahogy ezekre az emberekre látszunk támaszkodni, hogy megoldják a problémáinkat 0ľ mondta a konferencián.

Újra és újra bizonyították, hogy ez nem prioritás nekik. A prioritásuk az önző mohóság, a vállalati mohóság és a rövid távú gazdasági profit az emberekkel és a bolygóval szemben. Ezek az emberek addig mennek, ameddig tudnak, amíg meg tudják úszni. Továbbra is a fosszilis energiába fognak fektetni, és továbbra is a busz alá hajítják az embereket a saját nyereségük kedvéért

– mondta Thunberg.

A Birol beszélgetésében résztvevő négy klímaaktivista egyébként nyílt levelet is intézett a fosszilis üzemanyag vállalatok vezetőihez az Avaaz non-profit weboldalon keresztül, amelyben hasonlókkal szembesítette őket, amivel a szerdán Davosban felszólaló ENSZ-főtitkár is, aki szerint "ötös fokozatú hurrikánnal néz szembe a világ".

Tudjuk, hogy a Big Oil (a nagy olajcégek) már évtizedek óta tudják, hogy a fosszilis üzemanyagok katasztrofális klímaváltozást okoznak, félrevezették a nyilvánosságot a klímatudományról és kockázatról, és tévinformációkkal kétségeket elvetve és késedelmet okozva megtévesztették a politikusokat -

 panaszolták a levélben.