A német rendőrség tagadta, hogy Greta Thunberg statisztái lennének, miután olyan álhírek röppentek fel, hogy a klímaaktivista őrizetbe vétele megrendezett volt.

Demonstration near Garzweiler open pit mine
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A lützerathi szénbánya bővítése ellen tüntető klímaaktivista őrizetbe vételéről készült videó több millió megtekintést ért el. Egy népszerű posztban sokan azt feltételezték, hogy a klímaaktivistáról szóló képek a kameráknak szóltak. A helyi rendőrség azonban cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Thunberg őrizetbe vétele megrendezett lett volna.

Soha nem járulnánk hozzá ilyen felvételek készítéséhez

 – mondta a helyi rendőrség szóvivője a BBC-nek. 

A videón a klímavédelmi aktivista rendőrökkel az oldalán volt látható, miközben néhány fotós készített róluk képeket. 

A rendőrök és Thunberg logisztikai okokból várakoztak 

– közölte nyugati Észak-Rajna–Vesztfália tartomány belügyminisztériuma.

„Néhány percet várniuk kellett, mielőtt egy rendőrautóhoz tudták volna vinni Thunberget” – mondta a szóvivő.

Az őrizetbe vétel idején Christian Wernicke, a Süddeutsche Zeitung német hírportál újságírója a helyszínen tartózkodott, és elmondta, hogy a rendőrök éppen azt beszélték meg, hogyan folytatják a személyazonossági ellenőrzést, és várták, hogy Grétát a rendőrautóhoz vigyék.

Hozzátette, hogy az emberek szubjektív szempontból értelmezik és használják ezt a felvételt. Sokan tévesen állították, hogy megrendezett letartóztatásról van szó, de a rendőrség tisztázta, hogy Thunberget nem tartóztatták le, csupán rövid időre őrizetbe vették. A tisztviselők azt is megerősítették, hogy az őrizetbe vettek ellen nem emelnek vádat. Thunberg gyakran vált összeesküvés-elméletek és álhírek célpontjává az interneten, sokszor azok részéről, akik tagadják az emberiség okozta klímaváltozást.