Közélet

Moszkva kiutasítja az észt nagykövetet, Tallinn is hasonlóan jár el

Oroszország ruszofóbiával vádolja Tallinnt.

Oroszország alacsonyabb szintre szállítja diplomáciai kapcsolatait Észtországgal, ennek keretében távozásra szólította fel az észt nagykövetet – jelentette be hétfőn a moszkvai külügyminisztérium. Válaszul Észtország is közölte, hogy kiutasítja a tallinni orosz nagykövetet.

MOSCOW, RUSSIA - APRIL 28: Estonian embassy car is seen outside the Russian foreign ministry building in Moscow, Russia on April 28, 2021. Latvian, Lithuanian, Estonian, and Slovak Ambassadors to Russia are summoned to Russian Foreign Ministry.
Fotó: Sefa Karacan / Getty Images

Az észt nagykövetnek a következő hónapban el kell hagynia Oroszországot, és azután mindkét országot ideiglenes ügyvivő (charge d’affairs) fogja képviselni egymás fővárosában nagykövet helyett

– közölte az orosz külügyminisztérium. Az intézkedést azzal indokolta, hogy Észtország csökkentette a tallinni orosz nagykövetség létszámát.

Az elmúlt években az észt vezetés szándékosan rombolta a teljes kapcsolatrendszerét Oroszországgal. Tallinn a ruszofóbiát és a hazánkkal szembeni ellenségeskedést állami szintre emelte

 – olvasható a moszkvai nyilatkozatban. 

Az észt külügyminisztérium az orosz lépésre válaszul felszólította a tallinni orosz nagykövetet, hogy február 7-én hagyja el Észtországot.

Észtország és balti szomszédai, Lettország és Litvánia a NATO-szövetségesek azon csoportjába tartoznak, amely erősen szorgalmazza, hogy Németország szállítson Ukrajnának Leopard harckocsikat az orosz invázió elleni harchoz. Észtország a múlt héten – más szövetséges országokhoz csatlakozva – fegyverszállítmányt küldött Ukrajnának.

Az észt kormány azt kapta, amit megérdemelt – kommentálta a két állam közötti kapcsolat megváltozását Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

 

Észtország kiutasítás észt nagykövet kiutasított diplomaták
Kapcsolódó cikkek