Közélet

Rendőrgyilkosság: megszökhet az elkövető, indítványozták a letartóztatását

Az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája vasárnap dönt.

Indítványozta a csütörtök éjjeli, újbudai késes támadás gyanúsítottjának letartóztatását a Központi Nyomozó Főügyészség, mert fennáll a szökés, az elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye. Mint ismert: egy 35 éves férfira csütörtök éjjel hívták rá a rendőröket, akikre intézkedés közben rátámadt és mindhármukat megkéselte. Egyiküket, a 29 éves Baumann Pétert szíven szúrta, a rendőr a helyszínen életét vesztette. 

rendőrgyilkosság
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Az ügyben készült összefoglalónkat itt olvashatja: 

Rendőrgyilkosság: megtagadta a vallomást és panaszt tett a gyanúsított, egy ország gyászol – összefoglaló

Késsel sebesített meg három intézkedő rendőrt egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták, az elfogásról megrázó felvételt tettek közzé.

A főügyészség szombat délelőtt kiadott közleménye szerint január 12-én este, egy Budapest XI. kerületi társasházból állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre, mivel az ott lakó 35 éves férfi kalapáccsal törte be egyik szomszédja ajtaját. A helyszínre érkező rendőrök a társasház folyosóján intézkedés alá vonták a férfit, aki eközben az eljáró rendőrökre támadt, és próbálta megakadályozni a bilincselését. Ennek során az elkövető egy 17 centis kést vett elő azért, hogy megölje őket, és mindhárom rendőrt megszúrta. 

A támadás következtében az egyik rendőr a combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést, míg a harmadik rendőrt szívtájékon érte az egyik szúrás, aki az elszenvedett sérülés miatt életét vesztette.

A nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki. Az elkövető nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A gyanúsított büntetett előéletű, korábban is erőszakos bűncselekmények miatt ítélték el, a cselekményét garázdaság és testi sértés miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el, és hasonló bűncselekmény miatt jelenleg más büntetőeljárás hatálya alatt is áll. 

Az elkövető terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés. Tekintettel arra, hogy fennáll a szökés, az elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye, a főügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását. A kényszerintézkedés tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája vasárnap dönt.

 

letartóztatás Baumann Péter rendőrgyilkosság támadás főügyészség késelés
Kapcsolódó cikkek