Közélet

Ukrán segélycsomagon gondolkozik az IMF

A szervezet hagyományosan nem finanszíroz hadban álló országokat.

Többéves, akár 16 milliárd dollárt is érő, Ukrajnának szánt segélycsomagon gondolkozik a Nemzetközi Valutaalap (IMF), ám ahhoz, hogy Kijev hozzájusson ehhez az összeghez, egy sor feltételnek is teljesülnie kell. Ezek között van a G7-országok támogatása és biztosítékok az országot segítő nemzetközi donoroktól az ukrán adósság fenntarthatósága kapcsán.

IMF segélycsomag
Fotó: Shutterstock (Illusztráció)

A terv azonban az IMF részéről is rugalmasságot és a szabályok változtatását igényli, hiszen a nemzetközi szervezet nem hitelez hadban álló országok számára. A finanszírozásért cserébe Kijevnek is számos vállalást kell tennie, miután sikeresen lebonyolította a négy hónapos, hitellel nem járó, tavaly elfogadott IMF-programot.

A 3-4 évesre tervezett program keretében Ukrajna 14-16 milliárd dollárhoz juthat, amelyből 5-7 milliárd dollár már az első év során megérkezhet. Az optimista becslések szerint a terveket március végéig elfogadhatják, és az első kifizetések már akár áprilisban megtörténhetnek. 

A javaslat elfogadása után a különböző kormányzatoktól és a magánpiaci szereplőktől is a pénzügyi segítség fokozódását várják.

A Bloomberg kérdéseire az IMF válaszában arról írt, hogy szorosan együttműködnek Ukrajnával, ami kikövezheti az utat egy teljes értékű program tető alá hozásához. Az ukrán pénzügyminiszter csütörtökön kifejezte reményét egy finanszírozással is járó hasonló program megvalósítása kapcsán.

A tervek szerint az IMF akkor is adhat némi segítséget, ha a javaslat nem kapja meg a tagországok többségének támogatását. Ekkor 1,3 milliárd dollárt adhatnak Kijevnek a Gyors Finanszírozási Eszköz keretében. Azonban mindez csak csepp a tengerben, ugyanis a valutaalap múlt havi becslése szerint Ukrajna legalább 39,5 milliárd dolláros külső finanszírozásra szorul idén, míg Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter január 10-én havi 3,5 milliárd dolláros hiányról számolt be, ami éves szinten 42 milliárd dollár.

Ráadásul a polgári infrastruktúra elleni orosz támadások miatt még ennél is több pénzre van szükség, mintegy 8 milliárd dollárral. 

Az Európai Unió az idei évre 18 milliárd eurót ígért Kijevnek, míg az Egyesült Államokból 10 milliárd dollárnyi pénzügyi segítség érkezhet. A jelenleg futó IMF-program keretében az ukrán kormány elkötelezte magát az adóbevételek növelése mellett, miközben leépíti a központi bank által a költségvetésnek nyújtott segítséget, és javítja az állami vállalatok irányítását.

A háború jövőbeli lezárását követően Ukrajna várhatóan jelentős támogatásra szorul majd az ország újjáépítéséhez. Az elmúlt hónapokban az orosz hadsereg egyre gyakrabban intéz támadásokat a polgári infrastruktúra, főként az elektromos hálózat ellen.

A gazdaság felépülése azonban lassú lehet, idén az ukrán gazdaság csak 0,3 százalékkal bővülhet a tavalyi évet jellemző 30,3 százalékos zuhanás után az ország jegybankja szerint.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek