Közélet

A háború felemésztette Ukrajna gazdaságának a 35 százalékát

Az ukrán gazdaság több mint 35 százalékkal esett vissza a háború tavaly februári kitörése óta – írta meg a Kárpáti Igaz Szó. Egy ENSZ-jelentésben az szerepel, hogy az orosz invázió miatt az ország havi költségvetési hiánya 5 milliárd dollár lehet.

Az ENSZ jelentésében az áll, hogy kevés lehet az a 18 milliárd eurós támogatás , amit az tervez Ukrajnába küldeni.

Bakhmut under attack by Russian Army BAKHMUT, UKRAINE - December 18: Bakhmut under daily Russian shelling, still daily life goes on despite near by Russian Army. Frontline is 2km from city in south direction. Old man tries to cross a improvised pontoon bridge with help of Ukrainian soldier. Bakhmut, on December 18, 2022. Andre Luis Alves / Anadolu Agency (Photo by Andre Luis Alves / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Andre Luis Alves

Az ukrán gazdaság kilátásai 2023-ban és 2024-ben nagyon bizonytalanok, és sok tényezőtől függenek, különösen a háború befejezése és az újjáépítési munkálatok megkezdése lesz mérvadó 

– olvasható a jelentésben a megkérdezett szakérők véleménye. Mint írták, az ország gazdasága az infrastruktúra lepusztítása miatt több mint harmadával zsugorodott – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó . A termelés és a leállását az is sújtja, hogy a migráció és a katonai szolgálat miatt jelentős a munkaerőhiány Ukrajnában.

Ismét heves rakétatámadásokba kezdtek az orosz vadászgépek

Kijevben, ahol az emberek tömegesen metróállomásokon kerestek menedéket, két robbanást lehetett hallani.

A dokumentum külön kiemeli az energetikai infrastruktúrában keletkezett károkat, a tengeri kikötők lezárását és a kohászati üzemek sérüléseit. Az Ukrán Nemzeti Bank által nyújtott monetáris finanszírozás a teljes állami kiadásoknak mindössze a harmadát fedezi. A nemzeti valuta leértékelődését az is fokozta, hogy az ország devizatartalékai kimerültek.

 

Ukrajna támogatás háború
Kapcsolódó cikkek