Közélet

A britek szerint az orosz haderő 97 százalékát bevethették már Ukrajnában, még sincs áttörés

Szakértők szerint az oroszok nem akarnak sokáig várni a tavaszi offenzívával, mivel tudják, Ukrajna is ellentámadásra készül.

Az Egyesült Királyság szerint Oroszország szinte a teljes hadseregét bevetette Ukrajnában, de egyelőre nem tudott áttörést elérni – írja a The Wall Street Journal a brit védelmi tárca állítására hivatkozva. 

Fotó: Genya Szavilov / AFP

Az orosz erők az elmúlt hetekben megduplázták erőfeszítéseiket a keleti frontvonalak mentén, és a tavalyi sorozatos visszaesések után egyre nagyobb előnyre tettek szert, továbbá az ukránok is újabb orosz támadásra figyelmeztettek, amely egybeeshet a háború első évfordulójával. Egyes szakértők szerint azonban az offenzíva valószínűleg nem egyetlen támadásból fog állni. 

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint az orosz erők minden fronton próbálnak előrenyomulni. 

Ukrajna azonban igyekszik elnyelni a támadásokat, hogy időt nyerjen saját erőinek felállításához, és kísérletet tehessen az Oroszország által megszállt területek visszafoglalására.

Az oroszok tisztában vannak azzal, hogy az ukrán ellentámadás folytatása és a területeink felszabadítására irányuló hadműveletek elkerülhetetlenek. Ezért siet az ellenség

– mondta Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője. 

A harcok különösen hevesek a keleti Bahmut városában, ahol az ukrán erők ellenállnak a város bekerítésére irányuló orosz műveleteknek.

A harcok keleten kimerítik Oroszország kapacitását egy szélesebb körű offenzíva megindításához

– véli Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Kedd esti beszédében azt mondta, hogy a keleti Donyeck és Luhanszk régiókban továbbra is rendkívül nehéz a helyzet:

Meg kell értenünk ezeknek a harcoknak a jelentőségét, a keleti régióban zajlik most az orosz potenciál példátlan pusztítása

– mondta Zelenszkij. Kedden a Kijevet támogató országok több légvédelmi rendszert és kiképzést ígértek az ukránoknak. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy az USA és szövetségesei közti szerdai tárgyalások középpontjában a harckocsik biztosítása áll, a prioritás azonban a lőszereké. Az ukrán csapatok az elmúlt évben annyi lövést adtak le az orosz megszálló erőkre, hogy Kijev szövetségesei nehezen tudják kielégíteni az igényeket, és kénytelenek voltak növelni a lőszergyártást.

Brit védelmi tárca: az orosz hadiipari termelés is nehezen tartja a lépést

Az orosz hadiipari termelés is nehezen tartja a lépést a háborúval – közölte szerdán a brit g védelmi minisztérium.

A gyártás szinte biztosan elmarad a háború hosszabb távú védelmi szükségleteinek helyreállításához szükséges orosz igényekhez képest

– közölték.

Putyin az ország polgári védelmi rendszerének javítását sürgeti. Az állami hírügynökségek eközben közölték, hogy az orosz parlament felsőháza, a föderációs tanács február 22-én tart ülést, egy nappal azután, hogy Putyin a háború első évfordulója előtt beszédet mond a nemzet helyzetéről.

Tavaly február 21-én Putyin elismerte Ukrajna donyecki és luhanszki régióinak függetlenségét, és ezzel előkészítette a három nappal későbbi inváziót.

 

 

ukrajnai háború Ben Wallace orosz offenzíva
Kapcsolódó cikkek