Közélet

Közelednek Bahmuthoz az oroszok az amerikaiak szerint is

A Fehér Ház úgy látja, a város eleste stratégiai szempontból nem változtatna a háború menetén.

Komoly előretörést ért el a Bahmut városáért folyó csatában az orosz haderő az utóbbi 24–48 órában az amerikaiak értékelése szerint – közölte John Kirby, a washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora kedden egy sajtóbeszélgetésen.

Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kirby közölte, hogy figyelemmel követik az eseményeket, ugyanakkor ismételten jelezte, hogy Bahmut elesése nem gyakorolna stratégiai hatást a teljes háború menetére, de még a kelet-ukrajnai harci cselekményekre nézve sem. Véleménye szerint személyes gazdasági érdekek miatt lehet annyira fontos az orosz műveleteket műveletet irányító Jevgenyij Prigozsin számára a város és térségének elfoglalása. A Wagner-csoport vezetőjét vélhetően az ott elhelyezkedő só- és gipszbányák érdekelhetik.

A nemzetbiztonsági koordinátor megerősítette, hogy az ukrán hadsereg dönt arról, hogy milyen jellegű műveleteket hajt végre és milyen intenzitással, valamint erőforrásokkal, ugyanakkor felidézte, hogy 

Washington addig támogatja Ukrajnát, amíg arra szükség van, amit tettekkel is bizonyít

Ezek közé tartoznak az amerikai készletekből Ukrajnának átadott eszközök és az, hogy a háború kezdete óta 31 elnöki döntés született az ilyen intézkedésről.

Kirby hangsúlyozta, hogy ezen a héten az ukrajnai összekötőcsoport brüsszeli ülésén az amerikai védelmi miniszter a katonai támogatások felgyorsításáról is tárgyal.

 

Bahmut John Kirby Bahmut ostroma Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek