Közélet

Áll a bál a brit gázszolgáltató profitja miatt

Miközben az országban egyre többeket érint az energiaszegénység, a vállalati nyereségek csúcsokat döntenek.

Miután a British Gas tulajdonosa, a Centrica közölte, hogy tavaly több mint triplájára, 3,3 milliárd fontra nőtt a nyeresége az egy évvel korábbi 948 millió fontról, a céget egyre erőteljesebb támadások érik.

Centrica Posts Massive Profit WINDSOR, ENGLAND - FEBRUARY 23:  The Centrica logo is displayed on a wall outside the head office of the United Kingdom's largest energy supplier on February 23, 2006 in Windsor, England. British Gas owner Centrica has announced an 11% rise in operating profit for 2005. (Photo by Scott Barbour/Getty Images)
Fotó: Getty Images 

Noha a Centrica nem az egyetlen energiavállalat, amely hatalmas profitot zsebel be az energiaárak drámai emelkedésén, a British Gast számos kritika érte már korábban is, amiért az eladósodott fogyasztók háztartásaiba előzetes feltöltést igénylő gázórákat szerelt be. Bár a brit kormány extraprofitadót vetett ki az energiavállalatokra, a kritikusok szerint ez nem vetett gátat a nyerészkedésnek, és nem biztosította azt sem, hogy a cégek méltányos részt vállaljanak a közterhekből.

Ugyanakkor a Centrica állítása szerint 

nem a háztartási energiát szolgáltató British Gas adta a nyeresége oroszlánrészét, hanem a nukleáris és az olaj- és gázüzletág teljesített kiválóan. 

A 3,3 milliárd fontos nyereségből a British Gas csupán 72 millió fonttal vette ki a részét, miközben a teljes összegnek részét képezte a Spirit Energy májusi eladása is – írja a BBC.

Felháborodást okozott a Shell rekordszintű nyeresége – emelnék az extraprofitadót

Miután sosem látott, éves szinten 40 milliárd dolláros nyereségről számolt be a Shell, egyre erősebbek azok a hangok, amelyek Rishi Sunak brit miniszterelnököt kritizálják a vállalatra kiszabott extraprofitadó túlzottan csekély volta miatt.

Sőt, a Centrica szerint a British Gas profitja tavaly még csökkent is 39 százalékot 2021-hez képest, és elárulták azt is, hogy 

mintegy egymilliárd fontnyi adót fizettek a nyereségük után tavaly, beleértve ebbe az extraprofitadó keretében befizetett összeget is.

A Centrica részvényesei is jól járnak, hiszen a cég 300 millió fontért vásárol vissza saját részvényeiből, és 3 penny osztalékot is fizet részvényenként. A cég eredményeit élesen kritizálták az ellenzéki politikusok, a szakszervezetek és az energiaszegénység ellen küzdő aktivisták egyaránt, felszólítva az országot az energiapiac megreformálására és az extraprofitadó kiterjesztésére.

Egyébként a Chevron, az Exxon és a Shell után a BP is rekordnyereségről számolt be a tavalyi évről, amelyből idén a részvényesi juttatás emelésére és árfolyam-karbantartásra is futja majd.

Hátradőlhetnek a magyar háztartások az európai rezsiadatokat látva

A helyzet most sem változott: az EU-n belül ismét a hazai áram- és gáztarifák voltak a legalacsonyabbak.

 

extraprofitadó British Gas Centrica
Kapcsolódó cikkek