Közélet

Cáfolták, hogy nagy NATO-tagok védelmi paktumot sürgetnek Ukrajnával

Az amerikai Wall Street Journal arról számolt be, hogy egyes erős NATO-tagok szélesebb védelmi megegyezés tető alá hozását sürgetnék Ukrajnával, hogy arra ösztökéljék Kijevet: kezdjen béketárgyalásokba. A német kormány azonban ezt cáfolta.

Németország, Franciaország és a britek szorosabb védelmi megegyezést szorgalmaznak a és Ukrajna között, hogy ezzel ösztönözzék Kijevet: az év során kezdjen béketárgyalásokba Oroszországgal, miközben egyes nyugati országokban híznak a kételyek, hogy az ukránok képesek lesznek visszafoglalni minden elvesztett területüket – írta az amerikai Wall Street Journal (WSJ). A német kormány egy szóvivője mindezt cáfolta.

Volodymyr Zelensky in ParisPARIS, FRANCE - FEBRUARY 8 : French President Emmanuel Macron (2nd R) welcomes Volodymyr Zelensky (3rd R), President of Ukraine at the Elysee Presidential Palace for a meeting with German Chancellor Olaf Scholz (R) in Paris on February 8, 2023 Umit Donmez / Anadolu Agency (Photo by Umit Donmez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Umit Donmez

A WSJ emlékeztet: Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrégiben egy olyan megegyezést vázolt, amely szerint Ukrajna szélesebb körben hozzáférhessen fejlett hadifelszerelésekhez, fegyverekhez és lőszerhez ahhoz, hogy a háború lezárulta után meg tudja védeni magát. Sunak úgy véli, ezt a tervet napirendre kellene venni a NATO éves közgyűlésén júliusban.

A lap szerint – amely név nélkül nyilatkozó francia, német és brit tisztviselőket idéz –, Párizs és Berlin is nyitott a kezdeményezésre, mivel úgy gondolják, ez erősíthetné Kijev bizalmát és ösztönzést adna arra, hogy kezdjenek tárgyalásokat az oroszokkal. A nyilatkozók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy teljes mértékben Ukrajnán áll a döntés, hogy mikor és milyen feltételek mellett kezdjenek béketárgyalásokba. Sunak pénteken azt is elmondta, hogy a Nyugatnak a harctéren „döntő előnyt” biztosító fegyvereket kell adnia Ukrajnának, beleértve a repülőgépeket is.

Egy német kormányszóvivő azonban a cikk megjelenést követően azt állította egy közleményben, amelyet a Reuters idéz, hogy az Ukrajnának lehetségesen nyújtandó NATO biztonsági garanciák kérdésében hónapok óta nincs új fejlemény.

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök nemrégiben Zelenszkij ukrán vezetővel folytatott megbeszélésén ez az ügy egyáltalán nem kapott szerepet

– állt a közleményben.

A nagyhatalmak közt a háború egyéves évfordulója környéken felfokozódott kommunikációs háború közben tovább halad. Vlagyimir Putyin orosz elnök friss interjújában az orosz nép élet-halál harcaként írta le a nyugatiak támogatta Ukrajnával szembeni konfliktust.

Putyin: nem fognak amerikaiak a nukleáris létesítményeink körül settenkedni

A NATO fegyverszállításai révén részese az ukrajnai konfliktusnak, a célja az orosz föderáció szétverése, és ilyen körülmények közt szó se lehet róla, hogy „amerikai katonák a mi nukleáris létesítményeink körül settenkedjenek” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatorna heti magazinműsorának adott interjújában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi nyilatkozatából nem úgy tűnt, mintha Kijev hajlamosabbá vált volna területek feladására.

A Krím-félsziget visszatérésével helyreáll a béke Ukrajnában - fejezte ki meggyőződését  a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, abból az alkalomból, hogy Ukrajna február 26-án ünnepli a Krím orosz megszállásával szembeni ellenállás napját.

 

Kapcsolódó cikkek