A polgári jogokra szakosodott Anti-Defamation League (ADL) friss jelentése a szélsőséges mozgalmak terjedéséhez köti a gyakorlatilag naponta elkövetett tömegmészárlásokat az Egyesült Államokban. Különösen sok ilyen vérengzést követnek el a fehér felsőbbrendűséget vallók, tavaly a tömeges áldozatot követelő lövöldözések 80 százalékában ők voltak az elkövetők.

BUFFALO, NEW YORK - JUNE 18: Street memorials of flowers and candles and messages surround the Tops supermarket where a racist gunman murdered ten African Americans with an assault rifle, June 18, 2022 in Buffalo, New York.
Buffalóban tíz feketét mészárolt le egy 19 éves fiatalember.
Fotó: Andrew Lichtenstein / Getty Images

Ez történt a buffalói szupermarketben – ahol tíz fekete vásárlót mészárolt le a 19 éves Peyton Gendron, akit a minap ítéltek emiatt életfogytiglani börtönre –, illetve a Colodaro Spings-i melegbárban is. 

Nem túlzás azt állítani, hogy a szélsőséges tömeggyilkosságok korát éljük

– idézte az AP amerikai hírügynökség a csoport szélsőségekkel foglalkozó központjának jelentését. Az ADL 46 szélsőségesekhez köthető, ideológiailag motivált tömegmészárlást tart számon az 1970 óta eltelt öt évtizedben, ezekből 26-ot az elmúlt 12 évben követtek el.
Az 1970-es évektől a 2000-es évekig minden évtizedben kettő–hét szélsőségesekkel kapcsolatos tömeggyilkosság történt, de a 2010-es években ez a szám 21-re ugrott a jelentés szerint. A trend azóta is folytatódik, hiszen 2021-ben és 2022-ben is öt-öt ilyen tömeggyilkosságot követtek el – annyit, mint az évezred első évtizedében összesen.
Nő az áldozatok száma is. 2010 és 2020 között 164 embert öltek meg szélsőséges ideológiát valló gyilkosok; többet, mint bármelyik évtizedben az 1990-es éveket kivéve, amikor csak az Oklahoma Cityben végrehajtott robbantás 168 emberéletet követelt. 

BOULDER, CO - MARCH 22: (EDITOR'S NOTE: Alternate crop) Healthcare workers walk out of a King Sooper's Grocery store after a gunman opened fire on March 22, 2021 in Boulder, Colorado. Dozens of police responded to the afternoon shooting in which at least one witness described three people who appeared to be wounded, according to published reports.
A tömegmészárlások gyakorlatilag mindennaposak az Egyesült Államokban.
Fotó: Chet Strange / Getty Images

A növekedéshez több faktor is hozzájárult. Voltak lövöldözések, amelyeket az Iszlám Állam felemelkedése inspirált, több célzott támadás rendőrök ellen, amelyeket az általuk civilek ellen elkövetett atrocitásra válaszul hajtottak végre, mások a fehér fajgyűlölők által egyre inkább népszerűsített és sürgetett erőszakhoz kapcsolódtak – hangsúlyozta Mark Pitcavage, a liga szélsőségekkel foglalkozó központjának vezető kutatója.
A központ figyelemmel követi a szélsőségesség különböző formáihoz kapcsolódó gyilkosságokat az Egyesült Államokban, és ezeket éves jelentésben foglalja össze. Tavaly 25 ilyen tömeggyilkosság történt, ami javulás az előző évi 33-hoz képest. 

A 2022-es gyilkosságok 93 százalékát lőfegyverrel követték el. A jelentés azt is megállapította, hogy 2011 óta tavaly fordult elő először, hogy egyetlen rendőrt sem öltek meg szélsőségesek.

Az Iszlám Állam hanyatlásával a közeljövőben a fő fenyegetést valószínűleg a fehér fajgyűlölő lövöldözők jelentik majd, de követtek el támadásokat baloldali szélsőségesek is. Az elmúlt évek legaggasztóbb tendenciája a tömegmészárlási kísérletek számának növekedése – figyelmeztetett Oren Segal, a csoport szélsőségekkel foglalkozó központjának alelnöke. „Nem állhatunk tétlenül, nem fogadhatjuk el, hogy ez legyen új norma” – hangsúlyozta Segal.