Egymilliárd dolláros (357 milliárd forint) nemzetközi adományozásra tett felhívást csütörtökön az ENSZ a február 6-i földrengés törökországi károsultjai javára, amelynek Törökországban és Szíriában legkevesebb negyvenezer halálos áldozata volt – jelentette be csütörtökön a világszervezet főtitkára.

(FILES) In this file photo taken on December 19, 2022 UN Secretary-General Antonio Guterres delivers remarks during the End of Year Press Conference at the UN headquarters in New York City. - The UN Secretary-General warned February 14, 2023 that global warming could force a mass exodus "on a biblical scale" as people flee low-lying communities and called for legal frameworks to be implemented in preparation, especially for refugees.
Fotó: AFP

Ez az összeg, amellyel három hónapon át 5,2 millió embernek nyújtanak segítséget, lehetővé teszi a segélyszervezetek számára, hogy támogassák az ország történelmében az évszázad legpusztítóbb földrengése által sújtott Törökország kormányának erőfeszítéseit

– mutatott rá közleményében António Guterres.

A főtitkár felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel határozottabban, és finanszírozza teljes egészében ezt a létfontosságú erőfeszítést, hogy kezelni lehessen korunk egyik legsúlyosabb természeti csapását.

Törökország fogadta be a világon a legtöbb menekültet. Mostantól itt az ideje, hogy a világ támogassa Törökország lakosságát, mint ahogyan más segélykérések esetén is tett

– írta Guterres, hozzátéve, hogy hatalmasak a szükségletek, az emberek szenvednek, és nincs vesztegetni való idő.

Az ENSZ-főtitkár kedden megközelítőleg 400 millió dollárnyi (körülbelül 141 milliárd forint) felajánlást kért a földrengés szíriai áldozatainak megsegítésére.