Közélet

Magával vitte az orosz szuperbombázó titkait és Amerikába menekült egy orosz mérnök

Menekültstátuszért folyamodott az Egyesült Államokban egy orosz mérnök, aki az oroszok szuperfegyverén, a Tu-160-as stratégiai bombázón dolgozott.

Elmenekült tavaly év végén a Kazanyi Repülőgépgyártó egyik vezető mérnöke, aki a hírek szerint az oroszok szupertitkos stratégiai bombázóján, a Tu-160-asok modernizálásán is dolgozott, így felbecsülhetetlen értékű információkkal rendelkezik a különleges fegyverrel kapcsolatban. 

MOSCOW, RUSSIA - MAY 7: Russian Tupolev TU-160 jet bomber fly over the Kremlin during the general rehearsals of the Victory Day Parade inf front of the Kremlin at Red Square, on May 7, 2021 in Moscow, Russia. The military parade at Red Square is planned for May 9 to commemorate the victory of Soviet Union over Nazi Germany in WWII, despite the corovavirus (COVID-19) outbreak. Sefa Karacan / Anadolu Agency
Fotó: AFP

A férfi a családjával együtt menekült Mexikóba, majd onnan decemberben érkeztek egy páncélozott terepjáróval az Egyesült Államokba, ahol azonnal menekültstátuszért folyamodott, cserébe a rendkívül értékes információkért. A férfi attól rettegett, hogy Oroszországban letartóztathatják, miután szimpatizált a bebörtönzött ellenzéki politikussal, Alekszej Navalnijjal. Az egész történet úgy derült ki, hogy a Yahoo News megszerezte a bevándorlásügyi hivatal dokumentumait. Bár a lap megtudta a mérnök nevét is, de biztonsági okok miatt nem közölték a cikkben. 

A mérnök beadványát aztán továbbították a felsőbb szintekre a bevándorlásügyiek, azt a megjegyzést hozzáfűzve, hogy értékes információi lehetnek. Az amerikaiakat rendkívüli módon érdeklik az orosz szuperfegyverek, különösen a legfejlettebb stratégiai bombázó, a Tu-160-as. 

Ezt egyébként az oroszok már az ukrajnai háborúban is bevetették, meglehetősen nagy hatékonysággal. 

Az elmúlt években jelentős módosításokat hajtottak végre a gépen a mérnökök, így a most Amerikába menekült férfi valóban értékes információkkal rendelkezhet, hiszen állítása szerint 2018 és 2021 között dolgozott a gyárban. 

A Yahoo-nak nyilatkozó orosz katonai szakértő szerint a mérnök tudhat arról, hogy milyen korlátaik vannak a Tu-160-asoknak, ami nagyban megkönnyítheti az amerikaiak helyzetét, ha egyszer szembe kell nézniük ezekkel a gépekkel. A Tu-160-asok ugyanis hiperszonikus rakétákkal vannak felszerelve, amelyek ellen még a Patriot-rakétarendszerek is tehetetlenek. 

Azóta már a nemzetbiztonsági hivatal és az FBI is foglalkozik az üggyel. A mérnök még mindig az Egyesült Államokban van, és folyamatosan meghallgatásokon kell részt vennie. 

 

Egyesült Államok TU-160-as típusú hadászati bombázó mérnök menekült
Kapcsolódó cikkek