Közélet

Putyin kirúgta a tábornokát, aki azután furcsa körülmények között lett öngyilkos

Vlagyimir Makarov ügyében rendőrségi vizsgálat is indult, de öngyilkosságnak minősítették az esetet.

Öngyilkosságot követett el egy orosz rendőr tábornok, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány hete mentett fel hivatalából. Vlagyimir Makarov volt a háborúellenes tüntetések leverésének megszervezője. 

Major General Vladimir Makarov
Fotó: Twitter

Makarov évek óta vezette az orosz készenléti rendőrséget, de emellett az is az ő feladata volt, hogy figyelje az ellenzéki aktivisták demonstrációit, és ha kellett, akkor erővel lépjen fel ellenük. De szintén Makarov számlájára írták a nem kormánypárti orosz újságírók megfélemlítését is. 

A rendőr tábornokot ennek ellenére váratlanul felmentette január végén Vlagyimir Putyin orosz elnök, nemrég pedig holtan találták saját külvárosi házában. 

Makarov halálának ügyében nyomozást indítottak, de hamar kizárták az idegenkezűséget, és öngyilkosságként könyvelték el, annak ellenére, hogy vannak furcsa körülmények. Például az, hogy a férfi egy gázzal működő vadászpuskával vetett véget életének, miközben a hírek szerint a felesége ott volt mellette. 

Rejtélyes balesetek és öngyilkosságok: nem volt életbiztosítás orosz oligarchának lenni idén

Már 21 magas rangú, befolyásos orosz üzletember vesztette életét 2022-ben.

A The Moscow Times cikke szerint Makarov a harmadik, egykor magas rangú orosz tiszt, aki furcsa körülmények között lett öngyilkos rövid idő alatt. Tavaly nyáron az FSZB nyugdíjas tábornoka, Jevgenyij Lobacsev, illetve a hírszerzési tábornok, Lev Szockov is önkezével vetett véget életének, legalábbis a hivatalos jegyzőkönyvek szerint. 

 

Oroszország Putyin rendőrség tábornok kirúgás
Kapcsolódó cikkek