Közélet

Súlyos figyelmeztetés Washingtonból, a háborúban eljött a most vagy soha

Az amerikai politikusok azt üzenik Ukrajnának, hogy most jön el a háború kritikus szakasza, az új fegyverszállításokkal sikereket kell elérniük a harctéren, mivel a következőkben már nem számíthatnak az eddigi intenzitású támogatásra – írta a The Washington Post.

Súlyos üzenetet tartalmaz Kijev számára a Joe Biden-adminisztrációtól az amerikai főváros legnagyobb példányszámú lapja, a nemzetközi porondon is befolyásos The Washington Post vezető cikke. Közeleg a háborúnak az a szakasza, amikor az ukránoknak eredményt kell elérniük a harctéren az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől kapott fegyverek és segélyek támogatásával. 

UNITED STATES - FEBRUARY 13: A tourist is reflected in a rain puddle as she stops to stake a photo of the U.S. Capitol in Washington on Monday, February 13, 2023.
Fotó: Bill Clark / Getty Images

Miközben a nyugati jelentések azzal vannak tele, hogy Oroszország offenzívára és nagyszabású áttörésre készül a háború kitörésének jövő pénteki évfordulójának a környékén, az ukránokon a jól értesültnek tekintett lap forrásai szerint jelentős a nyomás szövetségeseiktől, hogy ne csak tartsák magukat, hanem ők maguk is érjenek el hadi sikereket. 

A Post fehér házi és külügyminisztériumi tudósítója által jegyzett cikk szerint – amely ezzel a címmel jelent meg: Az USA óvja Ukrajnát, hogy fordulóponttal szembesül a háborúban – bár Ukrajnának azt ígérték, hogy „addig támogatják, ameddig kell” (as long as it takes), ez nem a segítség intenzitása iránti elköteleződést jelent. 

A Biden-adminisztráció hivatalnokai név nélkül nyilatkozva a lapot arról tájékoztatták, hogy a kongresszus és a szövetségesek által nemrégiben elfogadott segítségcsomagok Kijev számára a legjobb esélyt nyújtják, hogy megváltoztassa a háború menetét, azaz ennél nem lesz jobb. A képviselőházban, ahol a republikánusok többséget szereztek három hónapja, sok konzervatív már visszafogná a támogatást, és nem világos, hogy Európa mennyire hosszú távon finanszírozza a háborút.

Továbbra is igyekszünk azt a benyomást kelteni bennük, hogy a végtelenségig semmit vagy akármit se csinálhatunk

– mondta a lapnak az ukrán vezetőkre utalva egy magas rangú Biden-hivatalnok, aki még azt is hozzátette: az adminisztráción belül „nagyon erős a vélemény”, hogy nehéz lesz a kongresszus részéről a biztonsági és gazdasági támogatás változatlan szintjét fenntartani.

Addig, ameddig kell, ez a konfliktusra utal. Nem a támogatás mennyiségére

– tette hozzá.

A háborúban hónapok óta senki sem látszik felülkerekedni, és Biden tisztségviselői szerint a kritikus időszak tavasszal jön el, amikor a várakozások szerint az oroszok támadást indítanak, az ukránok pedig ellentámadást, hogy visszafoglalják az elvesztett területeket – írta a Post.

Orosz–ukrán háború 356. nap – friss hírek

A holland vadászrepülők egy Iljusin Il-20M felderítő repülőgépet és két Szuhoj Szu–28 vadászrepülőgépet azonosítottak a lengyel légtérben.

Ezeknek a várakozásoknak a fontosságát emeli ki az is, hogy az amerikai alelnök és a külügy- és belbiztonsági miniszterek a jövő héten biztonsági konferencián vesznek részt Németországban, maga Joe Biden elnök pedig a háború kitörésének évfordulójára Lengyelországba utazik, hogy beszédet tartson és találkozókon vegyen részt.

Eközben egy 10 milliárd dolláros közvetlen költségvetési segélyt akarnak átnyomni a kongresszuson, a jövő héten újabb nagy katonai segítségnyújtási csomagot jelentenek be, és újabb szankciókat a Kremlre.

BREMERHAVEN, GERMANY - FEBRUARY 21: M1 Abrahams battle tanks from the U.S. 2nd Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division, parked at Bremerhaven port on February 21, 2020 in Bremerhaven, Germany. The U.S. military is shipping military equipment from the United States to participate in the Defender 2020 international military exercises that will involve 37,000 troops and take place in countries including Germany, Poland, Lithuania and Estonia in the spring of 2020.
Fotó: David Hecker / Getty Images

A washingtoni véleményről a következő hónapok kritikus voltát illetően

 az amerikaiak konkrétan és világosan tájékoztatták is az ukrán vezetőket több látogatáson a múlt hónapban.

Kijevben járt a CIA igazgatója, William J. Burns is. Közben Biden és segítői arra intik a szövetségeseket, hogy ne legyenek kiszólások a február 24-i évfordulót megelőzően, mutassanak egységet. 

Egyes elemzők szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy sem az oroszok, sem az ukránok nem tesznek szert előnyre a hadszíntereken a közeli jövőben. Bidenék akármeddig készek támogatni Ukrajnát, a lehetőségeken belül – magyarázza a lap. Arra figyelmeztetnek, hogy a politikai pálya rázósabbá válik, ha Ukrajna kimeríti a jelenlegi kongresszusi csomagot, ami a nyárra már meg is történhet.

 

 

orosz ukrán háború fegyverszállítás USA
Kapcsolódó cikkek