Harry Styles kapta az év albuma elismerést a vasárnapi Los Angeles-i Grammy-gálán, amelyen Beyoncé rekordot döntött: megnyerte 32. díját. A rapper Bad Bunny nyitotta az idei, 65. Grammy-díjátadót, amely a tavalyi Las Vegas-i ceremónia után visszatért Los Angelesbe, a Crypto.com Arenába.

The 65th Annual Grammy Awards LOS ANGELES - FEBRUARY 5: Beyoncé at THE 65TH ANNUAL GRAMMY AWARDS, broadcasting live Sunday, February 5, 2023 (8:00-11:30 PM, LIVE ET/5:00-8:30 PM, LIVE PT) on the CBS Television Network, and available to stream live and on demand on Paramount+*. (Photo by Francis Specker/CBS via Getty Images)
Több évtizedes magyar rekordot múlt felül Beyoncé.
Fotó: CBS Photo Archive / Getty Images

Bár az év albuma most sem az övé lett, a gálát Beyoncé dominálta:

az énekesnő négy kategóriában győzött, ezzel Grammy-díjainak száma 32-re nőtt, amivel egy több mint negyedszázados rekordot döntött meg, és immár egyedül ül a Grammy képzeletbeli trónján.

Beyoncé a magyar származású karmester, Solti György eddigi csúcsát döntötte meg. Solti 31 Grammy-díjas lemezfelvételen működött közre, az utolsót halála évében, 1997-ben kapta a legjobb operafelvétel kategóriában, A nürnbergi mesterdalnokokért.

Az idei éve győztesei közül többen mondtak köszönetet Beyoncénak, hangsúlyozva, milyen nagy hatást gyakorolt rájuk. Az előadót férje, a rapper Jay-Z is köszöntötte a színpadon. Az énekesnő egyébként a közlekedési dugó miatt elkésett a ceremóniáról, és mire megjelent, már három díj az övé volt. Ő kapta a legjobb R&B-dal (Cuff It), a legjobb dance- és elektronikus zenei felvétel (Break My Soul), a legjobb hagyományos R&B-előadás (Plastic Off the Sofa), valamint a legjobb dance-elektronikus album (Renaissance) kategória Grammyjét.

Az év albumát megnyerő Harry Styles Harry’ House című lemezével a legjobb popvokálalbumok és a legjobb hangmérnöki munkáért járó nem klasszikus albumok között is győzött.

Az év felvételéért járó elismerést Lizzo vihette haza az About Damn Time-ért; az előadó köszönőbeszédében Prince-nek ajánlotta díját. A dzsesszénekes Samara Joy lett a legjobb új előadó, olyan neveket maga mögé utasítva, mint Wet Leg, Anitta és a Maneskin. Samara Joy a legjobb dzsesszvokálalbum kategóriát is behúzta.

A legjobb popduó előadásnak Sam Smith és Kim Petras párosát választották az Unholy című dalért, a legjobb rockalbum díját Ozzy Osbourne kapta a Patient Number 9 című lemezért és övé lett a legjobb metál teljesítményért járó elismerés. Michael Bublé a legjobb hagyományos vokális popalbumért kapott elismerést Higher című anyagával.

A veterán énekes-dalszerző, Bonnie Raitt nyerte az év dala elismerést a Just Like That című számért, megelőzve mások mellett Adele-t, Taylor Swiftet és Beyoncét. Dala – mint az előadó a gálán kiemelte – a szervadományozásról szól. Raitt két másik Grammyt is hazavihetett (legjobb amerikai előadás, legjobb amerikai gyökerű dal).

Beyoncé öt év után színpadra állt, és máris botrányt okozott az interneten

A melegek által ikonnak tartott énekesnő a nem épp melegbarát Közel-Keleten tért vissza. Óriási gázsit kapott érte.

A színész Viola Davis immár magának mondhatja az EGOT-ot, vagyis az Emmy-, az Oscar- és a Tony-díj után Grammyt is nyert; utóbbit most Finding Me című hangoskönyvével.

A gálán egy negyedórás műsort szenteltek a hiphop 50. születésnapjának.

Az előadás során színpadra lépett Grandmaster Flash, a Run DMC, Chuck D, Flavor Flav, Ice-T, Queen Latifah, Busta Rhymes, Nelly és LL Cool J. A műfaj idei legfőbb díjazottja az immár hatszoros nyertes Kendrick Lamar volt, aki a legjobb rapelőadás (The Heart Part 5) és a legjobb rapalbum (Mr. Morales & The Big Steppers) kategóriát is behúzta.

A ceremónián több tavaly elhunyt sztár, így Loretta Lynn, a rapper Takeoff és a Fleetwood Mac zenésze, Christine McVie emléke előtt adóztak. Lynn Coal Miner’s Daughter című dalát Kacey Musgraves adta elő, a Migos hiphopcsapat volt tagját, Takeoffot Quavo és a Maverick City Music idézte meg, McVie-ra pedig Sheryl Crow, Mick Fleetwood és Bonnie Raitt emlékezett közösen a Songbirddel.

A Grammy-díjátadó házigazdája az idén is Trevor Noah volt.