A Törökországot és a Szíriát ért földrengést követő segítségnyújtásban részt vevő magyar kutató- és mentőcsapatok tagjait köszöntötte ünnepélyes keretek között Novák Katalin köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában. Az államfő – miután a megjelentek egyperces néma főhajtással emlékeztek a földrengés áldozataira – minden magyar nevében köszönetet mondott a mentésben részt vevőknek. 

NOVÁK Katalin; KARANIS EKSIOGLU, Cavidan Gülsen
Novák Katalin köztársasági elnök a Törökországot és a Szíriát ért földrengést követő segítségnyújtásban részt vevő magyar kutató- és mentőcsapatok tagjaival a Sándor-palotában 2023. február 14-én. Jobbról Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete. 
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Magyarország az első jelentkezők között volt, amikor Törökország a nemzetközi közösség segítségét kérte – mondta a köztársasági elnök. Kiemelte, hogy büszkék lehetünk arra, hogy a magyarok az első pillanattól küzdöttek a tragédia után azért, hogy életeket mentsenek meg.

Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete hazája nevében mondott köszönetet a mentőcsapatok tagjainak.

Kijelentette: február 6., a földrengés napja ezentúl nagyon fontos nap lesz a török–magyar testvériség történetében. Magyarország ismét megmutatta, hogy lehet rá számítani a nehéz időkben – mondta a nagykövet.

Emlékeztetett, a mentésben 167 magyar önkéntes vett részt 22 keresőkutyával, és 35 életet mentettek meg. A tragédiának eddig 30 ezer halottja és több mint 80 ezer sérültje van, a segítségnyújtásban több mint tízezer kutató-mentő vett részt. A nagykövet hangsúlyozta: Törökország megbirkózik a nehézséggel, és fel fogja virágoztatni a földrengés sújtotta térséget. 

Az ünnepségen a mentésben részt vevő magyar egységek – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hunor mentőcsapata, a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőkutyás, önkéntes kutató-mentő csoportja, az Életjel mentőcsoport egységei, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata, a Baptista Szeretetszolgálat Huba Rescue 24 mentőcsapat, a Budapest Mentőszervezet, a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ – képviselői elnöki köszönőlapot vehettek át.

A keresőkutyák munkáját elismerve az egyik, a mentés közben megsérült, Gogó nevet viselő állat egy „Hősök” feliratú, nyakörvre való címkét kapott.

A földrengés utáni kilencedik napon is találtak újabb túlélőket Törökországban: egy testvérpárt mentettek ki Kahramanmaras tartomány Dulkadiroglu körzetében. Adiyaman tartományban pedig három óra munkát követően egy 18 éves fiút mentettek ki.

Átlépte a 40 ezret a halálos áldozatok száma

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5900 halottról tudni. Március elején már hozzá is látnak 30 ezer épület felhúzásához. Az a céljuk – tette hozzá –, hogy a földrengés sújtotta régióban egy éven belül annyi minőségi és biztonságos ingatlan építését fejezzék be, amennyi fedezi a szükségleteket.