Közélet

Ukrán hírszerzés: az oroszok hazudnak a Bahmut körüli helyzetről

Bár az orosz hadijelentés jelentős sikerekről számolt be, az ukránok ezeket nem erősítették meg.

Az ukrán hírszerzés cáfolta, hogy az orosz erők számos falut, köztük a Donyeck megyei Bahmut közelében lévő településeket is elfoglaltak, mint ahogy azt az orosz védelmi miniszter kedden bejelentette.

Bahmut, 2023. január 11.Ukrán katona egy120 mm-es aknavetővel lövi az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők.MTI/AP/Jevhen Maloletka Bahmut, 2023. január 11.
Ukrán katona egy120 mm-es aknavetővel lövi az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők.
MTI/AP/Jevhen Maloletka
Fotó: Jevhen Maloletka / MTI

Oroszország védelmi minisztere, Szergej Sojgu egy videókonferencián számolt be arról, hogy a megszálló hadsereg komoly sikereket ért el Ukrajna keleti felében.

Jelentése szerint Donyeck megyében az ellenőrzésük alá vonták Szoledar, Kliscsijivka, Krasznopillja, Blahodatne és Mikolajivka településeket, valamint a zaporizzsjai régióban lévő Pidhirne és Lobkove falvakat is.

Az ukrán hírszerzés azonban ezeket a jelentéseket nem erősítette meg, és szerintük Oroszország hazudik:

Január 25-én az ukrán fegyveres erők vezérkara hivatalosan is bejelentette, hogy kivonták a csapatokat Szoledar városából. Ami a többi települést illeti, a hadsereg tovább folytatják a védelmet az említett települések mindegyikében

– olvasható az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága sajtóközleményében.

A hírszerzés hozzátette:

„Sojgu szándékosan elhallgatta azt a tényt, hogy a Wagner orosz zsoldoscsoport erői aktívan részt vettek a harci cselekményekben a felsorolt települések térségében, ami – szerinte – az Oroszországi Föderáció katonai-politikai vezetése közötti konfliktus folytatódását jelzi.”

Ukrajna nemrég egy nagy méretű orosz offenzíváról figyelmeztetett, mialatt saját fegyveres csapatai is egy hasonló csapásra készülnek, amelyhez a szükséges páncélos harckocsikról hónapokig folyt a vita.

 

orosz-ukrán háború hírszerzés hadijelentés Ukrajna Oroszország Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek